Hlavní obsah

Výbuch v Libanonu si vyžádal dva mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Dva lidé zahynuli a tři další byli zraněni při středeční explozi v libanonském městě Kaslik, které obývají křesťané. Podle CNN jsou oběti výbuchu tři. Výbuch se ozval půl hodiny po půlnoci v centru města v obchodním středisku Alta Vista, jehož střecha se zřítila.

Článek

Podle soukromé televize LBCI se jeho obětí stal Pákistánec a Ind, zatímco dva zranění pocházejí ze Srí Lanky a jeden je Libanonec. Obchod byl v době exploze už zavřený, a proto v něm nebyli klienti, ale jen  technický personál. Exploze také rozbila okna v okolních exkluzivních buticích a vyděsila návštěvníky drahých nočních klubů.

Příčiny exploze nejsou zatím známy. Podle policie mohlo být v obchodním domě uloženo na 20 kilogramů výbušniny, možná však i více.

Policejní důstojník sdělil agentuře DPA: "Bomba o síle 70 kilogramů TNT byla uložena poblíž parkoviště pod schody, kde její exploze vytvořila hlubokou díru."

Strach z náboženských srážek

Byť příčina výbuchu není známa, libanonský poslanec Mansúr Bún jej kometoval slovy: "Je to útok na civilní život. Je to také útok na Libanon a libanonský lid."

Podobný názor vyjádřil i opoziční zákonodárce Faris Bouez: "Je jasné, že ten, kdo uskutečnil útok, mířil na bezpečnost a stabilitu země. Je to politické poselství narůstající hnutí za nezávislosti (na Sýrii). "

Již druhá exploze během necelého týdne v křesťanské čtvrti vyvolává obavy z návratu náboženských srážek, které provázely občanskou válku v letech 1975-90. V noci z pátku na sobotu bylo při explozi výbušniny nastražené v automobilu v křesťanské čtvrti na okraji Bejrútu zraněno deset lidí.

Napětí v Libanonu odstartoval atentát na expremiéra

Kaslik vzdálený asi 20 kilometrů od Bejrútu, je křesťanským městem a patří k opěrným bodům protisyrské opozice.

Po atentátu na bývalého premiéra Rafika Harírího (14. února) se v Libanonu vzedmula vlna odporu proti přítomnosti syrských vojsk v zemi, vinila prosysrké síly či přímo Sýrii z podílu na atentátu. Sýrie se nakonec pod tlakem mezinárodního společenství rozhodla svá vojska z Libanonu postupně stáhnout, přestože bývalá vláda byla stejně jako šíitskému hnutí Hizballáhn proti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám