Hlavní obsah

Výbuch na Manhattanu zachytila bezpečnostní kamera

Novinky, zkr
New York

Okamžik pondělního výbuchu na autobusovém nádraží Port Authority Bus Terminal na Manhattanu v New Yorku zachytila bezpečnostní kamera. Explozi způsobila podomácku vyrobená trhavina, kterou chtěl sedmadvacetiletý Bangladéšan Akajíd Ullah spáchat teroristický útok. Bomba ale selhala a explodovala předčasně. Ullaha k atentátu mimo jiné motivovaly americké nálety na cíle Islámského státu v Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu Video: AP

 
Článek

Na záznamu z videokamery je vidět průchod v ranní špičce plný lidí. Po výbuchu se mezi nimi začal valit hustý dým a na zemi zůstal ležet člověk. Při útoku byli lehce zraněni tři lidé, sám útočník původem z Bangladéše skončil v nemocnici s těžkými popáleninami. [celá zpráva]

Podle BBC ho k činu inspirovaly vánoční útoky v Evropě minulou zimu a autobusovou stanici si prý vybral proto, že na zdech viděl svátečně laděné plakáty.

Vyšetřovatelům zatím podle listu The New York Times sdělil, že k plánovanému útoku ho donutily americké nálety na cíle Islámského státu v Sýrii i jinde. Podle CNN rovněž zmínil, že se chtěl pomstít za činy Izraelců v pásmu Gazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie začala po výbuchu na Manhattanu evakuovat okolí Video: Reuters

V USA žil od roku 2011

Ullah žil v Brooklynu a pracoval v elektru, kde si sám vyrobil třinácticentimetrovou trubicovou bombu. Připevnil si ji na tělo, ale zařízení selhalo a explodovalo předčasně. [celá zpráva] Úřady se domnívají, že jednal samostatně.

Do USA emigroval v roce 2011. Svou rodnou Bangladéš navštívil naposledy loni v září. Podle tamní vlády nemá ve své rodné zemi žádnou kriminální minulost.

Autobusové nádraží Port Authority Bus Terminal patří mezi nejrušnější a největší na světě, ročně jím projde přes 65 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám