Hlavní obsah

Vybral si v databázi policie pedofily a zastřelil je

Novinky, CNN, lh, The New York Times
WASHINGTON

Američan Michael Anthony Mullen (36) se přiznal k zabití dvou mužů, kteří byli v minulosti odsouzení za pedofilní sexuální útoky. Pachatel je usmrtil v jejich byte ve městě Bellingham. Několik týdnů před tím si jejich jména vyhledal přímo v policejní databázi. K činu ho vedlo znechucení nad zneužíváním dětí ve státě Idaho.

Článek

Pachatel si vybral příští oběti v polovině července. Přístup do seznamu pedofilů policie ve Whatcomu získal přitom 13. zmíněného měsíce.  

Reakce na vraždy z Idaho

Mullen požádal při prvním projednávání soud, aby vynesení rozsudku urychlil. V síni bezprostředně přítomný nebyl. Výslech prodělal prostřednictvím televizního přenosu.  

Podle svých slov reagoval na květnový případ z Idaho, kde v minulosti již souzený pedofil Joseph E. Duncan III. zabil tři dospělé, a pak unesl a zneužil dvě děti (8 a 9). Jedno z nich zabil. "Chtěl bych, abyste mě uznali vinným," konstatoval Mullen.

K vraždám, které spáchal 27. srpna, se přiznal v pondělí telefonátem na krizovou linku 911. Hanka Eissese (49) a Victora Vazqueze (68) usmrtil v jejich bytě.

Každou ze svých obětí usmrtil jednou kulkou do hlavy. Třetí z vybraných mužů James A. Russell (42) - rovněž trestaný za sexuální násilí na dětech - unikl jen proto, že byl v době útoku v práci. Policie jej převezla na utajované místo a poskytla mu ochranu. Vyšetřovatelé případu uvedli, že Mullen musel být vrahem. Znal totiž do detailů podrobnosti z místa činu.

Obvinění teprve padne

Paradoxní na celém případu je také to, že se pachatel přiznal dříve, než byl úředně obviněn z vražd. K tomuto kroku má dojít podle prokurátora Mac Settera dnes. Výši kauce stanovil odpovědný soud ve Whatcomu na milión dolarů (asi 25 mil. Kč).

Mullen byl v minulosti několikrát trestně stíhán za drobné delikty. Nikdy se ale nedopustil násilností. 

Spuštění federální databáze

Americká média v souvilosti s případem upozorňují na skutečnost, že jako Mullen - který se do policejní databáze dostal nezákonně - se může nyní zachovat každý Američan s přístupem na internet.

Soudní dvůr USA totiž i přes kritiku ochránců lidských práv letos v červenci posvětil spouštění webovou stránky se jmény, fotografiemi a adresami půl miliónu osob, které byly odsouzeny jako viníci sexuálních zločinů.

Webové stránky Sexoffender.com obsahují také vyhledávače, s jejichž pomocí je možné lokalizovat zločince podle klíčových slov, tedy jmen, měst, státu nebo poštovního kódu. Databáze obsahuje viníky z 21 amerických zemí a Washingtonu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám