Hlavní obsah

Vůdce Hamásu: Izraeli zbývá měsíc na propuštění všech Palestinců

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Palestinské hnutí Hamás je ve světě známo především svými protiizraelskými aktivitami, zejména sebevražednými útoky, při nichž zahynuly stovky Izraelců včetně dětí. O dočasném příměří, které Hamás s dalšími radikálními skupinami vyhlásil 29. června, Právo telefonicky hovořilo s jednou z klíčových postav kolektivního vedení hnutí, Abd al-Azízem Rantísím.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vějíř svou nadčasovou krásou zaujme v každé době.

Článek

:. Jak vám je, když jako pediatr vidíte izraelské děti zabité při bombových útocích spáchaných jménem Hamásu?

Myslím, že byste se mě měl nejprve zeptat, jak se cítím, když vidím asi tisíc našich, palestinských, dětí zabitých izraelskými zbraněmi, tanky a vrtulníky Apache.

:. Dobře, a když porovnáte tyto dva pocity?

My jsme proti zabíjení izraelských dětí, ale Izrael neustále útočí na děti naše.

:. Už dva měsíce říkáte, že nepropustí-li Izrael všech asi 6000 palestinských vězňů, přerušíte tříměsíční příměří. Izrael jich zatím propustil pár set. Co do budoucna?

Dali jsme Izraeli tříměsíční lhůtu na to, aby propustil všechny zadržované Palestince. Pokud tak do vypršení tohoto termínu - což je za měsíc a několik dní - neučiní, příměří nebude obnoveno.

:. Podle průzkumů si ale většina palestinské veřejnosti přeje, aby příměří pokračovalo. Nejde tedy vaše politika proti zájmům Palestinců, jimiž se zaštiťujete?

Většina Palestinců je proti dodržování příměří v případě, že Izrael nepropustí všechny palestinské vězně a nezastaví agresi proti palestinskému lidu. Většina lidí tedy podporuje náš postoj.

:. Jak by vaše hnutí postupovalo, kdyby palestinská samospráva začala Hamás v souladu s představami Izraele odzbrojovat? Došlo by skutečně k občanské válce, jak varuje řada činitelů včetně premiéra Mahmúda Abbáse?

Těžko odpovídat na otázku "co by bylo, kdyby". Věřím ale, že k odzbrojování Hamásu nedojde. Mnohokrát jsme s Abbásem jednali a pro odzbrojení našeho hnutí není nejmenší šance.

:. Za jakých podmínek jste tedy ochotni zříci se násilných metod a bojovat čistě politickými nástroji?

Jakmile skončí tragédie palestinského národa. Židé přišli z celého světa do naší země, v roce 1948 vytvořili Izrael. Zmasakrovali desítky tisíc Palestinců a statisíce jich vyhnali z jejich domů a vesnic. Zničili naše životy. Dokud nebude konec této tragédie, budeme v boji za svobodu a nezávislost pokračovat.

:. V červnu jste řekl: "Nenecháme v Palestině jediného Žida, je to naše země, a nikoli židovská." Znamená pro vás tedy konec tragédie konec Izraele coby židovského státu?

Jde nám o konec palestinské tragédie. Kdyby zloděj přišel do vašeho bytu a vyhodil vás na ulici, konec vaší tragédie by nastal, jakmile byste se vrátil domů.

:. Uznáváte právo Izraele na existenci?

Mají právo existovat, ale nikoli na úkor naší země. Copak byste přistoupil na to, aby teď Palestinci přišli do Česka a vybudovali si tam palestinský stát?

:. Váš kolega z vedení Hamásu Ismáíl abú Šanab před časem řekl, že existence Izraele je realita, již by měli Palestinci akceptovat.

Neslyšel jsem to. Já teď ale nehovořím o okupantech, ale o osudu našich lidí. My máme právo žít v naší zemi a kontrolovat ji sami.

:. Co myslíte termínem "naše země"? Zahrnuje to i Izrael?

Naše země je Palestina. Konflikt vznikl, když byl v roce 1948 v této naší zemi vytvořen Izrael. Když Židé ze zahraničí přišli a řekli: toto je naše země.

:. V regionálním tisku se objevují úvahy, že v tomto období je ideální čas, aby Hamás zúročil body získané protiizraelskými akcemi a sociálními službami a vstoupil do palestinského vedení. Co vy na to?

Ještě máme co dělat v oblasti osvobozování Palestinců. Až tato situace skončí, budeme hledat své místo v politice.

:. Dříve nebo později dojde na palestinské volby. Účastní se jich Hamás, nebo je znovu bude bojkotovat?

Rozhodnutí ještě nepadlo. Jakmile budou volby skutečně vyhlášeny, rozebereme situaci a celkové podmínky a poté se jasně vyslovíme.

:. O Hamásu se v západním tisku často uvádí, že chce palestinské území přetvořit v čistě islámský stát. Můžete velmi stručně popsat vaši představu vztahu vláda-náboženství?

Naší hlavní ideou je skutečně islám. Zároveň ale budeme respektovat vůli Palestinců. Lidé by měli narýsovat politické uspořádání země, a my se mu samozřejmě podřídíme.

:. I kdyby vyhráli volby dejme tomu socialisté nebo komunisté, islamistický Hamás se jim podřídí?

Nechci být škodolibý, ale komunisty dnes mezi Palestinci podporuje asi tak jeden člověk z tisíce. Jinak ale samozřejmě odmítneme jakoukoli diktaturu, akceptujeme jedině demokratické uspořádání.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael propustil stovky palestinských vězňů

Izrael ve středu propustil na svobodu 338 palestinských mužů a jednu ženu. Šlo o dlouho očekávané gesto, jež bylo jednak reakcí na měsíc trvající příměří...

Sebevražedný útok v Jeruzalémě: 20 mrtvých

Sebevražedný atentátník připravil v izraelském Jeruzálémě o život minimálně 20 lidí, desítky dalších osob byly zraněny. Agentury hovoří až o 80 zraněných. Mezi...

Výběr článků

Načítám