Hlavní obsah

Vrcholí přípravy na další procesy s trýzniteli iráckých vězňů

MANNHEIM

V pondělí začalo na americké základně v německém Mannheimu slyšení pětatřicetiletého amerického vojáka Charlese Granera, který byl podle dosavadních svědectví klíčovou osobou při týrání iráckých vězňů v bagdádské věznici Abú Ghrajb.

Foto: Vratislav Konečný

Rožmberská Třeboň

Článek

Graner je obviněn z krutosti, ze zneužívání vězňů a z násilného jednání. Dupal na vězně, který ležel na zemi. Dalšího udeřil podle obžaloby do spánku, až ztratil vědomí. Hrozí mu trest až 24 let vězení.

Obhájci se snažili vyloučit inkriminující fotografie z důkazů k chystanému procesu a soubory z jeho počítače. Tvrdili, že kompromitující snímky - na jednom pózuje se vztyčeným palcem nad nahými iráckými vězni navršenými do "lidské pyramidy" - mu byly zabaveny bez jeho souhlasu. Podle nich Graner souhlasil s prohlídkou svého pokoje a svých věcí poté, co ho vojenští vyšetřovatelé probudili uprostřed noci. Obhájci tvrdí, že byl zmatený, a proto je jeho souhlas neplatný. Protokol o druhé prohlídce odmítl podepsat. Vyšetřovatelé také údajně obdrželi příkaz k prohlídce až po jejím vykonání. Navíc mu nesdělili jeho práva. Vyšetřovatel uvedl, že vše proběhlo podle předpisů.

Těžká situace dozorců

Graner, který stejně jako ostatní obžalovaní sloužil v Abú Ghrajbu jako vojenský policista, líčil, že někdy byli ve službě i 17 hodin denně a často byli pod palbou. "Pracovali jsme každý den... někteří lidé z naší čety byli zasaženi.  Oba mí spolubydlící byli zraněni. Bylo to jedno z nejvíce stresujících období," popisoval své nasazení rezervista Graner.

Toto odmítá žalobce major Michael Holley s tím, že Graner byl dozorcem ve věznici dříve než byl povolán od Iráku. Na svůj úkol byl cvičen.

Obhájcům čtyř obžalovaných se podařilo dosáhnout přeložení dvoudenního slyšení z Bagdádu, kde byli vojáci obviněni, do Mannheimu. Při předběžném slyšení, které má stanovit podmínky pro vlastní proces, mohou obhájci vznášet požadavky týkající se důkazů a místa konání soudu.

Očekává se, že Granerovi advokáti budou chtít, aby soud proběhl v USA nebo v Evropě, neboť Granerovi příbuzní i svědci by se do Iráku obtížně dostávali. Vojenský soudce plukovník James Pohl v červnu v Iráku odmítl přesun tribunálu na jiné místo, ale připustil, že může toto rozhodnutí přehodnotit po zahájení soudu.

Předvolán může být i ministr Rumsfeld

Při červnovém slyšení v Bagdádu Granerův právník řekl, že by jako svědkové měli být předvoláni americký prezident George Bush a ministr obrany Donald Rumsfeld. Očekává se, že při slyšení v Mannheimu požádají o předvolání Rumsfelda obhájci jiného obžalovaného vojáka Javala Davise.

Předběžné slyšení v pondělí proběhne i s Megan Ambuhlovou. V úterý se soudce bude věnovat Ivanu Frederickovi a Javalu Davisovi.

Pobuřující snímky z věznice

Proces vyvolaly snímky, které pořídili sami vojáci a které se dostaly na veřejnost. Pobouřily veřejnost. Prezident Bush se musel za týrání vězňů  omluvit. Vinu svalil na malou skupinu vojáků. Obhájci však tvrdí, že obžalovaní se řídili rozkazy vyšetřovatelů z vojenské zpravodajské služby, kteří po nich údajně chtěli, aby vězně "připravili" k výslechům.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané viděli své vojáky týrat Iráčany

Americkou armádou v Iráku zmítá skandál. Její příslušníci mučili vězně v bagdádské věznici Abú Ghraíb. Fotografie mučení odvysílala v noci ze středy na čtvrtek...

Padl první trest za týrání iráckých vězňů

Vojenský soud v Bagdádu ve středu potrestal rokem vězení týrání Iráčanů v Abú Ghrajb. Příslušník armády Spojených států Jeremy Sivits (24) se stal vůbec prvním...

Výběr článků

Načítám