Hlavní obsah

Vrah navržený na Nobelovu cenu byl popraven

LOS ANGELES

V kalifornské věznici San Quentin v úterý hned po půlnoci místního času popravili smrtící injekcí Stanleyho "Tookie" Williamse, který spoluzakládal v roce 1971 losangeleský pouliční gang Crips.

Článek

Milost mu v pondělí nedal ani kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger a americký nejvyšší soud odmítl odložit jeho popravu. Tím byly vyčerpány všechny legální cesty odložení popravy.

Odsouzenec byl v posledních okamžicích života "klidný a zamyšlený". Uvedla to mluvčí věznice Terry Thorntonová s tím, že odmítl poslední jídlo a místo toho si dal jen mléko. Odmítl i duchovního a raději si četl dopisy od svých příznivců. Také se setkal s několika přáteli, jejichž jména však nebyla zveřejněna.

Jednapadesátiletý Williams byl šestkrát navržen na Nobelovu cenu míru a čtyřikrát na Nobelovu cenu za literaturu. Napsal knihy pro mládež, ve kterých varuje před nebezpečím gangů a kriminality, a angažoval se v kampani proti násilí. Za milost Williamse se přimlouvala celá řada celebrit včetně oscarového herce Jammieho Foxxe, bývalé manželky rockového hudebníka Micka Jaggera Bianky, rappera Snoop Doggy Dogga, který byl také členem Crips, biskupa Desmonda Tutua a reverenda Jesse Jacksona.

Zabil rodinu v hotelu

Williams byl v roce 1981 uznám vinným ze spáchání čtyř vražd. V roce 1979 zabil šestadvacetiletého Alberta Owense a pak na útěku v motelu straší pár Tchajwanců i jejich dceru. Vinu vždy popíral, tvrdil, že ji na něj shodili jeho komplicové.

Guvernér Arnold Schwarzenegger vysvětlil, proč mu odmítl dát milost: "Po prostudování důkazů a vyslechnutí argumentů  jsem nenašel žádné ospravedlnění pro udělení milosti. Williams trval na tom, že je nevinný, a proto se nemohl omluvit a odčinit si vraždy čtyř obětí. Bez omluvy za tyto bezcitné a brutální vraždy není spásy."

Podle něj byly důkazy jasné a nebyl důvod otevírat proces znovu, i když se Williamsovi stoupenci domnívali, že soud vycházel z výpovědí nevěrohodných svědků a nevzal v úvahu nesrovnalosti při vyšetřování.

Macecha oběti Lora Owensová to komentovala slovy: "Spravedlnost bude tuto noc vykonána."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám