Hlavní obsah

Zelenského tažení pokračuje. Ukrajinské volby podle průzkumů jasně ovládl Služebník lidu

• Aktualizováno

Předčasné parlamentní volby na Ukrajině ovládla strana Služebník lidu prezidenta Volodymyra Zelenského, naznačují průzkumy mezi voliči. Ukrajinci o novém složení parlamentu rozhodovali v neděli, volební místnosti se zavřely ve 20 hodin místního času (19 hodin SELČ).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj a jeho žena Olena u předčasných parlamentních voleb

Článek

Služebník lidu získal podle průzkumů mezi voliči 42,7 procenta hlasů v obvodech, kde se hlasovalo podle stranických seznamů. Odhady výsledků ve zbylé polovině obvodů, kde se hlasovalo většinově, nejsou k dispozici. Podle jiného průzkumu má strana 43,9 procenta.

Na druhém místě by podle průzkumů měla být proruská Opoziční platforma s 12,9 procenta hlasů. Do jednokomorové sněmovny se mají ještě dostat Evropská solidarita exprezidenta Petra Porošenka (8,8 procenta), Vlast expremiérky Julije Tymošenkové (8,5) a Hlas rockera Svjatoslava Vakarčuka (6,5). Žádná jiná strana podle průzkumů potřebnou pětiprocentní hranici nepřekonala.

Prezident Zelenskyj poděkoval voličům za důvěru. V prvním projevu po skončení voleb řekl, že prioritou jeho strany v novém parlamentu bude ukončení konfliktu na východě země, návrat ukrajinských zajatců a boj s korupcí. „Není to jen velká důvěra, je to velká odpovědnost pro mne osobně i pro celý náš tým,” řekl Zelenskyj a dodal, že „Ukrajince nezradí”.

Ukrajinský parlament
Parlament se na Ukrajině volí na pět let. Má 450 křesel, z nichž 26 zůstává kvůli krymské anexi a donbaské válce volných. Podle stranických seznamů bylo zvoleno 225 poslanců, ve většinovém systému 199. O mandáty se ucházela zhruba šedesátka stran, v obvodech s většinovým systémem pak kolem 3000 kandidátů.

Za svého hlavního spojence v příštím parlamentu a budoucího koaličního partnera označil prezident stranu Hlas, v jejímž čele stojí prozápadní liberál Vakarčuk.

Předčasné volby vypsal Zelenskyj po své inauguraci, protože jeho strana vznikla teprve loni a neměla v parlamentu žádného poslance. Mezitím ale získala politické sympatie v zemi a průzkumy dávaly straně - pojmenované podle názvu populárního komediálního seriálu, ve které Zelenskyj jako herec hrál prezidenta - vyhlídky na získání až poloviny křesel.

V dosavadním parlamentu, zvoleném po vyhnání proruského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014, zasedali většinou lidé vynesení revoluční převratovou vlnou. Jejich mandát je ale podle povolebního průzkumu u konce, v parlamentu zasednou z velké části noví lidé bez větších politických zkušeností.

Reklama

Výběr článků

Načítám