Hlavní obsah

Volby guvernéra v Kalifornii "upravily" abecedu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SACRAMENTO

Pořadí písmen v abecedě na čas zpřeházely plánované volby v americké Kalifornii. Aby bylo hlasování spravedlivé úředníci v pondělí vylosovali z velkého loterijního bubnu jednotlivá písmena. Podle pořadí "tahu" budou následně sestaveny seznamy kandidátů na hlasovacích lístcích.

Foto: Dana Fojtíková

Před Katedrálou hrála smuteční hudba.

Článek

Sedmého října, kdy ke zlomovému hlasování dojde, budou tak na prvním místě zájemci o křeslo guvernéra, jejichž jméno začíná na R, mimo jiné bývalý starosta Los Angeles Richard Riordan.

Kandidáti v čele mají výhodu

Po šťastných majitelích počátečních R přijdou na řadu lidé s příjmeními začínajícími na W, Q a O. "Losování písmen je netradiční, ale zároveň spravedlivé," vysvětluje kalifornský systém sestavování hlasovacích lístků vysoký státní úředník Kevin Shelley. Důvody losování pořadí písmen podle něj vycházejí z čistě psychologických příčin. Je prý dokázáno, že voliči dávají až o pět procent více hlasů těm kandidátům, kteří jsou v čele soupisky.

Systém byl zaveden po rozhodnutí soudu v roce 1975.

Křeslo chce 195 lidí

Losování písmen seřadilo do těsné blízkosti nejžhavější kandidáty na uvolněný post: publicistku Ariannu Huffingtonovou, politika Cruze Bustamantea a herce Arnolda Schwarzeneggera.

Přesný seznam otištěný na volebních lístcích ještě není znám. Bude záviset na tom, kolik ze 195 zájemců o nejvyšší politickou pozici v Kalifornii sežene šedesát pět podpisů nezbytných pro podporu vlastní kandidatury a zaplatí poplatek ve výši 3,5 tisíce dolarů (asi 105 tis. Kč). Vítěz voleb nahradí odvolaného guvernéra Graye Davise.

Upravená abeceda v Kalifornii zní: R, W, Q, O, J, M, V, A, H, B, S, G, Z, X, N, T, C, I, E, K, U, P, D, Y, F, L.

Anketa

Zvolili byste Arnieho svým guvernérem?
Ano.
64,6 %
Ne.
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 127 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám