Hlavní obsah

Vojáka, který přežil pád letadla, lékaři probudí v pondělí

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zdravotní stav nadporučíka Martina Farkaše, který při čtvrteční havárii slovenského vojenského letadla jako jediný přežil, se podle lékařů od jeho přijetí nezměnil a je stabilizovaný. V košické nemocnici ho stále udržují v umělém spánku.

Článek

"Pokud nenastanou žádné komplikace, začneme ho od pondělí probouzet," uvedl primář košické nemocnice Peter Beluš. Voják utrpěl při havárii otok mozku a lékaři označují fakt, že přežil, za zázrak.

Ještě větší štěstí než Martin Farkaš měl další voják Viktor Merašický. Ten dostal těsně před odletem dvou slovenských letadel z kosovské Prištiny od velitele rozkaz, aby si přesedl do druhého letadla, které slovenským vojákům vezlo zavazadla.

"Tím mi zachránil život," říká se slzami v očích zkušený voják. "Těšili jsme se domů. Na letišti v Prištině byla skvělá nálada, zazpívali jsme si a nastoupili do letadel. To, které startovalo první se později zřítilo a my jsme šťastně přistáli v Košicích," dodává.

Pohřeb uprostřed týdne

Většina ze 42 vojáků, kteří zahynuli, byli příslušníky posádky umístěné ve východoslovenském městě Trebišov. Poslední rozloučení s nimi se bude konat v polovině příštího týdne. Podle zpravodajské televize TA3 bude pohřeb pravděpodobně na letišti v Košicích, nebo v centru Prešova.

U maďarské obce Hejce mezitím i v sobotu pokračovalo sbírání trosek letadla An-24. Akce se účastní asi 200 maďarských vojáků a hasičů, kterým způsobuje značné problémy nepřístupný terén, hluboký sníh a teploty kolem mínus 10 stupňů.

 "Když bude potřeba, budeme pokračovat i v noci. Dnes jsme instalovali osvětlení," uvedl jeden z vojáků pro maďarskou agenturu MTI.

Společné vyšetřování

Vojáci sbírají i ty nejmenší části letadla, protože se všechno bude podrobně zkoumat. Odborníci doufají, že jim to pomůže objasnit příčiny tragické havárie. Důležitý bude také obsah černé skříňky, kterou s sobotu převezli na Slovensko.

Při objasňování příčiny nehody budou maďarské a slovenské orgány spolupracovat. "Havárie se stala na maďarském území, takže maďarská strana má právo i povinnost tuto událost vyšetřit přednostně," uvedl velitel slovenského letectva Juraj Baránek. Velitel připustil, že vyšetřování potrvá i několik měsíců.

Podle MTI se v sobotu na místě objevili i první takzvaní katastrofičtí turisté, kteří se chtějí dostat na místo tragédie a snaží se vše vyfotografovat. Maďarská armáda proto i nadále drží celé okolí hermeticky uzavřené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám