Hlavní obsah

Vlaky v Rakousku kvůli stávce stojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/VÍDEŇ

O půlnoci přestali rakouští železničáři pracovat. Odbory vyhlásily časově neomezenou stávku, protože nesouhlasí s vládními plány na restrukturalizaci Rakouských spolkových drah (ÖBB). Z České republiky kvůli protestu nevyjede 40 souprav.

Foto: Ivan Utěkal
Článek

Ohlášený protest zaměstnanců drah se projevil na vlakových spojích již v úterý večer. Některé mezinárodní vlaky končí jízdu na území sousedních států anebo byly úplně odřeknuty.

Vlakové soupravy v příměstské dopravě, jež se v době zahájení protestu nacházely na trati, dorazí do cílové stanice v souladu s jízdním řádem, uvedly ÖBB. Několik vnitrostátních spojů železnice nahrazují autobusy. To platí také o dopravě mezi Vídní a Bratislavou, kterou v době stávky zajistí autobusový dopravce Blaguss. Odborový předák Wilhelm Haberzettl naznačil, že vlaky by mohly opět jezdit v pátek.

K stávkujícím železničářům se pro dnešní den až na zaměstnance ze spolkové země Vorarlbersko připojí také pracovníci autobusového dopravce Postbus, který je dceřinou společností ÖBB a lídrem ve veřejné regionální autobusové přepravě. Zaměstnanci této firmy tak protestují proti částečné privatizace Postbusu.

Stávka odborářů postihne přibližně 1,2 miliónu lidí. Motoristické kluby upozornily, že pendleři přesednou do automobilů, což se odrazí v zahuštění dopravy hlavně na příjezdových silnicích do větších měst.

Z ČR nepojede 40 vlaků

Do Rakouska ve středu neodjede 5 vlaků EuroCity, 2 rychlíky, 9 spěšných vlaků a 23 osobních spojů. Již dnes by měl být zrušen přímý vůz Praha - Linec - Curych a pravděpodobně nepojede ani lůžkový vůz Vídeň - Ostrava - Moskva.

Nejvýrazněji se stávka dotkne provozu na nejfrekventovanějším hraničním přechodu Břeclav (ČD) - Hohenau (ÖBB). Na tomto přechodu převzaly rakouské dráhy poslední nákladní vlak včera ve 21:15 hod. Ve směru z Rakouska na Moravu přijelo mezi 18 a 24 hodinou celkem 14 nákladních spojů. V současné době v Břeclavi a okolí stojí odstaveno celkem 19 nákladních vlaků do Rakouska.

Na druhém nejfrekventovanějším přechodu Horní Dvořiště (ČD) - Summerau (ÖBB) jsou odstaveny čtyři vlaky. "Na celé železniční síti je v tuto chvíli odstaveno nebo pomalu směřuje k hranicím s Rakouskem celkem asi 30 nákladních souprav," sdělil Novinkám mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský s tím, že s odbavením cestujících nejsou větší problémy.

"První ranní mezistátní rychlík do Rakouska vlak 203 "Chopin" Varšava - Vídeň ukončil ráno jízdu v Břeclavi a přivezl něco málo přes 20 cestujících z Polska. Asi devět osob bude pokračovat do cílové stanice ve Slovinsku oklikou přes Slovensko a Maďarsko, přibližně 7 cestujících se rozhodlo využít taxislužby a 8 cestujících zvolilo návrat zpět do Polska," dodal.

Na dotaz, zda České dráhy budou od ÖBB žádat nějakou náhradu za způsobené škody, mluvčí Petr Šťáhlavský odpověděl: "Obecně platí, že v případě stávky je náhrada vždy velmi komplikovanou záležitostí. A pokud nejde o termínované přepravy zboží, dá se po kratších výpadcích provozu ještě mnohé dohnat." Tentokrát bude ovšem stávka časově neomezená, a tím větší se dají očekávat i její dopady na ČD.

Propouštění a omezení výhod

Rakouské železnice by měly být napříště rozděleny na samostatné společnosti v rámci jedné střechové, holdingové společnosti. Vláda chce železničářům omezit zaměstnanecké výhody a počítá i s propouštěním.

Vláda upustila od požadavku na automatické zrušení stávající ochrany před výpovědí pro pracovníky ÖBB mladší 40 let. Tento ústupek však odborům nestačí. Navrhovaná opatření mají dále umožnit snížení objemu státních dotací pro ÖBB.

Železničáři stávkovali již minulé úterý, kdy na 12 hodin paralyzovali železniční dopravu v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám