Hlavní obsah

Vládní krize v Polsku může skončit předčasnými volbami

VARŠAVA

Polský prezident Aleksander Kwasniewski uvedl, že Poláky čekají v srpnu předčasné volby, jestliže úřadující vláda premiéra Marka Belky tento měsíc nezíská v parlamentu důvěru.

Foto: Promo Peter Lipa

Slovenská jazzová legenda Peter Lipa

Článek

Podruhé a naposledy bude Sejm, dolní komora parlamentu, o vládě hlasovat do 14 dnů od 11. června. Do té doby má prezident jmenovat nového šéfa kabinetu. Kwasniewski už několikrát prohlásil, že i podruhé hodlá sestavením vlády pověřit Belku. Tentokrát bude k vyjádření důvěry potřebná menší většina než při předchozím hlasování.

Koaliční politici doufají, že po případném neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu, které se konají 13. června, by mohly také některé opoziční politické strany umožnit vyslovení důvěry vládě. Belku musí kromě poslanců SLD podpořit dalších 40 zákonodárců z ostatních stran, jejichž podporu zatím nemá.

Většina velkých politických stran, včetně Belkova Svazu demokratické levice (SLD), přitom volby v srpnu nechtějí kvůli obavě z nízké volební účasti v době dovolených a z toho plynoucí nepředvídatelnosti výsledků. Mají strach z úspěchu populisty Leppera a jeho strany Sebeobrana. I sám prezident ještě ve středu tvrdil, že osobně by byl raději, kdyby se volby konaly až začátkem příštího roku.

Některé opoziční strany v uplynulých dnech přitom naznačovaly, že Kwasniewski by mohl vyhlášení voleb odložit. "Prezident zase nemá takovou svobodu pro rozhodnutí, na kdy svolat předčasné volby," řekl Kwaśniewski polskému rozhlasu s tím, že by přesun voleb na září byl asi neústavní.. "Pokud vím, nejsou žádné alternativy (k 8. nebo 15. srpnu), ale nejsou to dobré termíny."

Volby se musí v Polsku konat do 45 dnů po vyslovení nedůvěry vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám