Hlavní obsah

Vládní hotel v Bratislavě hostil Putina. Teď jeho oběti

Bratislava

Vládní hotel Bôrik v lukrativní části Bratislavy poskytl útočiště 25 uprchlíkům z Ukrajiny. Denník N poznamenal, že se nyní pohybují chodbami stejného hotelu, kde v roce 2005 bydlel ruský prezident Vladimir Putin. Tehdy se ve slovenském hlavním městě setkal s americkým prezidentem Georgem W. Bushem.

Foto: Profimedia.cz

Vládní hotel Bôrik v lukrativní části Bratislavy

Článek

Mnozí z běženců se do hotelu Bôrik dostali prostřednictvím židovské komunity. „Jedná se o dočasné ubytování, než si najdou něco jiného nebo pojedou dál,“ říká rabín Michail Kapustin. Rabín s rodinou žil do roku 2014 na Krymu a po ruské okupaci poloostrova odešli na Slovensko. Nyní pomáhá běžencům před válkou.

Tajná akce potvrzena. Slovensko dodalo Ukrajině protiraketový systém S-300

Zahraniční

„Chceme se vrátit“

Ředitelka hotelu Iveta Kuzmová potvrdila, že Ukrajinci dostávají snídaně, obědy a studené večeře. „Jedná se o závodní stravování,“ dodala. Inna z Charkova podnikala před válkou s plasty. Z Ukrajiny uprchla společně s matkou. Nyní hledá na Slovensku byt a zaměstnání, ale po ukončení války se chce určitě vrátit domů. „Chceme zpět do Charkova,“ říká Inna.

Ženy do práce, děti do školních lavic

V dalším pokoji bydlí paní Valentína, její dcera Nasťa s dcerou Alinou z Kyjeva. Plánují cestovat dál do Německa. Xenja a Max s dvouletým synem mají v pokoji zavěšenou ukrajinskou vlajku. „Doufám, že válka brzy skončí, protože můj život je na Ukrajině,“ zdůrazňuje Xenja, která v Kyjevě pracovala jako kosmetička.

Občanské sdružení Tatry máme rádi ve spolupráci se společností Tatry mountain resorts (TMR) ubytovalo ve Velké Lomnici 53 běženců. Děti začaly chodit do školy a dospělí se snaží najít si zaměstnání.

Slovensko čeká na 400 tisíc běženců

Zahraniční

„Převládají matky s dětmi. Přivezli jsme je pod Tatry, zabezpečili jim střechu nad hlavou, v součinnosti se samosprávami i vzdělávání dětí a ženám jsme nabídli práci. Po všech těch hrůzách, které prožili, je právě bydlení a práce první stabilitou v novém prostředí,“ říká Diana Migaľová z občanského sdružení.

Olga z Kyjeva dorazila se snachou a vnukem. Doma si vydělávala na živobytí v bance, ale teď se živí jako pokojská v Grandhotelu Praha v Tatranské Lomnici a v apartmánovém domě Horec. Přiznala, že na novou práci si zvyká těžko, ale potřebuje peníze.

„Pracovali a chtějí pracovat. Je naší povinností pokusit se nabídnout jim nový domov se vším, co je s tím spojené. Pokud pomůžeme my jim, pomohou oni nám,“ zdůraznil Igor Rattaj, předseda představenstva TMR.

Reklama

Výběr článků

Načítám