Hlavní obsah

Viktor Kožený si stěžuje na podmínky v bahamské věznici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

V bahamském hlavním městě Nassau se ve středu opět sejdou účastníci dvakrát odloženého extradičního líčení o vydání Viktora Koženého do USA. V úterý bylo jednání soudu odročeno, protože onemocněl žalobce Francis Cumberbatch a nenašla se náhrada. Kožený si přitom stěžuje na podmínky ve vazební věznici Fox Hill, kde je skoro čtyři měsíce.

Článek

Voda je na příděl v kbelíku, žárovka v cele je luxusem, cely jsou přecpané a vycházky se povolují maximálně čtyřikrát za týden. Návštěvy příbuzných včetně matky, která s ním žije na Bahamách, nejsou časté. Jen vězeňská strava není takovým problémem, je možné si ji občas vylepšit objednávkami potravin zvenčí. Jeho spoluvězni jsou ale vrahové, narkomani a pachatelé znásilnění.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ve své kritice vězení Fox Hill poukazuje především na přelidnění a zoufalé hygienické podmínky. Bahamská vláda sice kritiku uznala, ale náprava zatím nepřišla.

Kožený věří, že vydán nebude

Kožený ale optimismus neztrácí: "Zavřít mohou, ale pustit musejí." Kožený se domnívá, že příčinou prokurátorovy nepřítomnosti je spíše nedostatek argumentů pro jeho vydání do USA. "Má slabé právní postavení, o to jde," řekl Kožený a zdůraznil: "Moji advokáti jsou si vítězstvím naprosto jisti," zdůraznil Kožený.

Tým obhájců, vedený elitním londýnským advokátem a expertem na vydávací řízení Clivem Nichollsem, se opírá o princip, zakotvený v americko-bahamské smlouvě o extradici, že skutky, pro které se vydává, musejí být trestné v obou zemích. Podle Koženého skutky, z nichž je viněn, nejsou trestné na Bahamách a prý ani americký zákon se na ně nevztahuje.

Česká žádost o vydání podle Koženého nemá na řízení velký vliv. "Tam to je politická věc," řekl v úterý na adresu ČR. O vydání Koženého marně usiluje i Česká republika, kde je její bývalý občan stíhán za podvody se škodou 13,6 miliardy korun.

Vedoucí politické sekce amerického velvyslanectví na Bahamách Michael Taylor ovšem uvedl, že pokud jde o vydání Koženého, jsou USA opatrně optimistické. "Nechceme, aby existoval jakýkoli způsob, jak korupci skrýt za státní příslušnost toho, kdo se na ní podílel." řekl Taylor. I Irsko, jehož je Kožený občanem, se domnívá, že bude Kožený vydán.

Reklama

Související témata:

Související články

Kožený zůstává na Bahamách ve vazbě

Soud v bahamském městě Nassau zamítl žádost na propuštění finančníka Viktora Koženého z vazby na kauci. Tamní úřady ho zadržely, když USA poslaly na Bahamy...

Výběr článků

Načítám