Hlavní obsah

Vietnam potvrdil úmrtí dvou dětí a ženy na ptačí chřipku

Právo, DPA, lan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Vietnam potvrdil recidivu epidemie ptačí chřipky, která si vyžádala tři další oběti na životech. Úmrtí tří lidí na kmen H5N1 viru potvrdili hanojští specialisté v případě čtyřletého chlapce, roční holčičky a mladé ženy.

Foto: Jiří Smutný

Cirkus Legrando

Článek

"Jde skutečně o nákazu virem H5N1 a přenos z drůbeže," potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví s tím, že v rodině chlapce jedli maso nemocných kuřat a v druhé rodině chovali husy.

Celkem tak epidemie v Asii letos zabila 27 lidí. V Ho Či Minově Městě však nemoc zjistili i u další mladé pacientky, takže bilance nemusí být ještě definitivní, i když podle mluvčího vietnamského ministerstva zemědělství v uplynulých dvou týdnech neobjevili žádné nové ohnisko chřipky mezi drůbeží.

Předchozí vlna epidemie řádila v jihovýchodní Asii od loňského prosince do letošního dubna a muselo být kvůli ní zlikvidováno na sto miliónů kusů drůbeže. Nová ohniska se nyní objevila u drůbeže i v Thajsku, Indonésii a Číně, ale zatím se nepřenesla na lidi.

Ptačí chřipka

Virové onemocnění se řadí mezi zvířecí typy chřipky - "klasická" ptačí chřipka je typu H7N7.

Může se z poměrně neškodného onemocnění změnit na vysoce nakažlivou variantu se smrtelnými důsledky.

Viry se přenášejí vzduchem, kontaminovaným krmivem (jídlem), vodou či oblečením.

Nové virové kmeny tzv. "běžné" chřipky způsobily pandemie naposledy v letech 1956-57 a 1967-68, zemřelo na ně 4,5 miliónu lidí. Tzv. španělská chřipka z roku 1918 zabila nejméně 20 miliónů osob.

Zdroj: ČTK/Novinky

 Z preventivních důvodů dostala včera Světová zdravotnická organizace od hanojské vlády souhlas s vysláním expertní skupiny. Bude kontrolovat, zda se laboratorní testy při podezření na nemoc provádějí důsledně, a ověřovat je i v zahraničních laboratořích. Vietnamský obchodník vyndavá ptáky z klece na vesnickém trhu v provincii Ha Taj.

Reklama

Související témata:

Související články

Ptačí chřipka v Německu není

Lékařské testy dvou Němek hospitalizovaných v nemocnici v Hamburku s podezřením na možnou nákazu ptačí chřipkou jsou negativní. Zprávu v úterý zveřejnily tamní...

Výběr článků

Načítám