Hlavní obsah

Vídeň pobouřil záměr Slovenska dostavět elektrárnu Mochovce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/VÍDEŇ

Bouřlivé reakce na rakouské straně vyvolala slova slovenského ministra hospodářství Pavla Ruska, že SR chce dokončit výstavbu jaderné elektrárny v Mochovcích. "Mochovce chceme dostavět v každém případě," řekl Rusko rakouskému rozhlasu ORF.

Foto: Archív Euroregionu Praděd

Hrad Sovinec je přitažlivý hlavně o víkendech, kdy se tady pořádají akce šermířů a divadelníků.

Článek

Postoj ministra podpořila jeho Aliance nového občana (ANO), ale ostatní koaliční partnery Rusko pravděpodobně neinformoval. Na sobotním jednání republikové rady ANO odzněla myšlenka, aby se privatizace Slovenských elektráren - má o ně zájem také ČEZ - spojila s požadavkem dostavby 3. a 4. bloku elektrárny v Mochovcích.

Hans Kronberger, lídr rakouské vládní strany Svobodných (FPÖ) pro eurovolby, to označil za "velkou urážku a provokaci nejvyššího stupně ze strany atomové lobby". Kronberger se domnívá, že Mochovce by se v žádném případě neměly dostavět, a označil tuto elektrárnu za jednu z nejnebezpečnějších v Evropě.

Ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová v Bruselu prohlásila, že záměr budovat další reaktory na Slovensku je jen "míněním jedince". Rusko tvrdí, že nesouhlas Rakouska jeho zemi od dostavby elektrárny v žádném případě neodradí, protože je to ve strategickém zájmu SR.

Koaliční Strana maďarské koalice (SMK) však dostavbu Mochovců důrazně odmítá. "Pan Rusko o svých plánech nikoho neinformoval. Člen vlády by měl takovýto názor říct pouze v případě, že to konzultoval s ostatními partnery," upozornil šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos.

 Slovensko musí po dohodě s Evropskou unií odstavit v roce 2008 dva bloky jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. Ministr hospodářství přiznává, že Slovensko bude muset po tomto období elektřinu dovážet, i když dnes ji vyváží.

Rusko tvrdí, že dostavba Mochovců není v rozporu s dohodami s EU, protože dva bloky budou dostavěny ze soukromých zdrojů a stát se na tom nebude podílet. Náklady na dostavbu obou bloků se odhadují na 42 až 45 miliard korun.

Reklama

Související články

Při stavbě JE Mochovce zmizelo 144 miliónů

Slovenská policie obvinila 23 osob z podvodu ve výši 144 miliónů korun, kterého se měly dopustit při výstavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny...

Výběr článků

Načítám