Hlavní obsah

Vězně na Guantánamu nutili k výpovědi psi, ženy a hudba

– WASHINGTON

"Nutili ho štěkat jako pes a kňučet před snímky teroristů," píše nedělní magazín Time o metodách uplatňovaných proti saúdskoarabskému vězni na americké základně Guantánamo. Vše údajně v minulosti posvětil ministr obrany Spojených států Donald Rumsfeld. Článek značně rozbouřil politickou scénu v USA.

Článek

"Je to nepřijatelné," uvedl ještě v neděli večer v pořadu CNN "Late Edition" senátor Chuck Hagel. "Je to absolutně mimo hodnoty civilizovaných lidí a v rozporu s právem," konstatoval.

"Skutečnost, že zacházíme s vězni tímto způsobem, je nejen špatná, ale také nebezpečná a velmi hloupá a krátkozraká," pokračoval odborník na mezinárodní politiku s tím, že "toto není způsob, jak přesvědčit lidi ve světě, aby se přidali na naši stranu, a to zvláště v muslimském světě".  

Dlouhé a kruté výslechy

Time popsal zacházení s vězněm Muhammadem Kahtaním. Toho Američané považovali za hypotetického 20. teroristu, jenž se měl 11. září 2001 podílet na vzdušných útocích proti Světovému obchodnímu středisku v New Yorku. Kahtaního zadrželi američtí vojáci při operacích v Afghánistánu.

Time získal podrobné záznamy z výslechů tohoto vězně - celkem 84 stran. Mluvčí Pentagonu Larry Di Rita je označil za "druh dokumentů, který nikdy neměl opustit Guantánamo".

Sešit zachycuje 50 dní výslechů, které byly vedeny od listopadu 2002 do začátku ledna 2003. Začínaly už ve čtyři hodiny ráno a končily před půlnocí. Podle časopisu to bylo pro vězně velmi tvrdé období, protože ministr obrany Donald Rumsfeld odsouhlasil uplatňování nejpřísnějších vyšetřovacích postupů.

Invaze ženského elementu

Kahtaní byl vystaven mnohahodinovým výslechům. Když usnul, vojáci mu vždy chrstli na hlavu studenou vodu nebo mu přehrávali disk s písničkami popové hvězdy Christiny Aguilerové, píše Time. Nemohl si dojít ani na toaletu, močil proto do svých kalhot.

Musel také stát v pozoru, když mu přehrávali americkou národní hymnu. Oholili mu vlasy i vousy a uplatňovali proti němu techniku "prostorové invaze ženského elementu", když na něho nasadili násilnickou vyšetřovatelku. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé ho také donutili, aby se svlékl. Pak musel podle magazínu "štěkat jako pes" a američtí vojáci mu udělali obojek z fotografií spoře oděných žen. Nakonec jim vězeň řekl, že si chce vzít život a požádal o psací prostředky, aby mohl napsat závěť.

Reklama

Související články

Kaplan z Guantánama očištěn od obvinění

Muslimského duchovního americké armády Jamese Yeeho, loni v září zatčeného za údajné napomáhání zajatcům z protiteroristického tažení v táboře na Guantánamu,...

Výběr článků

Načítám