Hlavní obsah

Většina kandidátů bojkotuje volby v Afghánistánu

KÁBUL

Jen několik hodin po začátku prezidentských voleb v Afghánistánu je jejich konání ohroženo. Skupina kandidátů volby bojkotuje. Tvrdí, že jsou neregulérní. Favoritem voleb je současná hlava státu Hamíd Karzáí. Volební komise ale rozhodla, že volby budou pokračovat.

Foto: Archiv eR Clubu - www.erclub.cz

Pozvánka na šestý ročník Charitativního Zumba maratonu

Článek

Kandidáti si stěžovali na to, že se barva, kterou má na prstu každý, kdo už odhlasoval, dá smýt. Právě barva, která vydrží na prstu několik týdnů měla být tím, co chrání volby před neregulérností.

Někteří kandidáti také tvrdí, že byly zfalšovány tři milióny hlasovacích lístků, na nichž bylo předem vyznačeno jméno Karzáího.

Zástupce jednoho z kandidátů Ahmeda Shaha Ahmedzaiho řekl, že se všichni kandidáti rozhodli se hlasování neúčastnit, protože nechtějí být podezřívání z toho, že se na těchto machinacích podíleli. "Chtějí, aby byly volby odloženy, protože nejsou transparentní," řekl zástupce Imamuddin Shifa.

Ústřední volební komise složená ze zástupců Afghánistánu a OSN ale rozhodla, že volby nezruší, naopak je pro velký zájem prodlouží o dvě hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám