Hlavní obsah

Verdikt poroty: pedofil Dutroux je vinen

– BRUSEL

Dvanáctičlenná porota v belgickém měst Arlon vynesla ve čtvrtek verdikt, že sadistický pedofil Marc Dutroux (47) je vinen z vražd únosů a zneužití dívek. Současně byl označen za šéfa gangu. Spolu s ním byli souzeni tři spolupachatelé. O výši trestu rozhodne soud zřejmě příští týdne.

Foto: Nadační fond Dar zraku

Kontrastní klávesnice

Článek

Maximální trest, k němuž by Dutroux mohl být odsouzen, se rovná doživotnímu vězení. Právě ten pro něj i tři jeho komplice žádají právní zástupci šesti obětí.

Proces trval tři měsíce a Dutroux spolu s dalšími třemi osobami byl obviněn z 243 trestných činů. O vině rozhodovalo 8 žen a čtyři muži. Všichni byli drženi od pondělí v izolaci.

Sedmačtyřicetiletý Dutroux je obžalován, že v letech 1995 a 1996 unesl, věznil a zneužíval šest belgických dívek ve věku od osmi do 19 let, z nichž jen dvě vyvázly živé. Obě pomohly k usvědčení Dutrouxe. Podle obžaloby také zavraždil svého komplice Bernarda Weinsteina a znásilnil tři omámené slovenské dívky.

S Dutrouxem přiznal jen část viny

S Dutrouxem na lavici obžalovaných usedli jeho manželka Michelle Martinová a narkoman Michel Lelievre, kteří Dutrouxovi s únosy pomáhali, a Michel Nihoul.

Spolupachatelé Marka Dutrouxe. Zprava jeho žena Michelle Martinová, Michel Lelievre a Michel Nihoul. Foto REUTERS

V závěrečné řeči se Marc Dutroux označil za oběť lynče. Odmítl, že by byl vinen vraždami čtyř dívek, jak bylo uvedeno  Přiznal únos dvou dospívajících Vlámek An a Eefje a podíl na jejich smrti. Odmítl však, že by je sám zavraždil. Smrt dívek má podle něj na svědomí jeho tehdejší komplic Bernard Weinstein a Michel Lelievre.

Dlouho se spekulovalo, že Dutroux je součástí šířeji organizované sítě pedofilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám