Hlavní obsah

Venezuelský prezident popřel fámy, že Castro zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO DE CHILE

Venezuelský prezident Hugo Chávez v neděli popřel zprávy o smrti kubánského vůdce Fidela Castra, které se o víkendu rozšířily po internetu. Zvěsti, že Castro zemřel na následky několikanásobného infarktu, se tento pátek objevily na internetovém serveru Indymedia Argentina a Indymedia Colombia pod titulem V Havaně zemřel diktátor Fidel Castro.

Článek

"Castro píše a tvoří," dementoval podle agentury Reuters tyto údaje Chávez, blízký přítel kubánského prezidenta. Podle internetové verze chilského deníku La Nación navíc o několik hodin později spojení na obou serverech, která vedla ke zprávě, nefungovala, a dokonce spadly i zmíněné stránky.

Deník také napsal, že kubánské velvyslanectví v Santiagu označilo informaci za falešnou vzhledem k tomu, že "nepodložené zvěsti" o Castrově smrti se vynořují často. Do této chvíle se nicméně kubánská vláda ke zvěstem nevyjádřila.

Chávez je nejbližším Castrovým spojencem a často fungoval jako jeho mluvčí, když světu předával informace o jeho aktuálním zdravotním stavu. Castro byl operován loni v červenci a své pravomoci dočasně převedl na svého mladšího bratra Raúla. Na veřejnosti se od té doby neobjevoval, pouze od března píše stati do tisku, v nichž se vyjadřuje k aktuálním událostem na mezinárodní scéně.

"Na internetu kolují pověsti, že Fidel Castro zemřel," řekl Chávez ve svém pravidelném nedělním projevu ve venezuelské televizi. "Všichni jednou zemřeme, ale Fidel patří k těm, kdo nikdy nezemřou," dodal ve svém pořadu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám