Hlavní obsah

Venezuela chce koupit ruské stíhačky

– CARACAS

Venezuela uvažuje o nákupu ruských stíhaček Suchoj z Ruska nebo Číny. V neděli to prohlásil venezuelský prezident Hugo Chávez.

Článek

Nákup ruských strojů by odporoval zájmům Spojených států, které chtějí latinskoamerické zemi zabránit, aby nakupovala vojenské letouny v Brazílii a Španělsku, neboť venezuelský předák prý představuje hrozbu pro stabilitu v regionu. Chávez zároveň tvrdí, že USA blokují prodej náhradních dílů pro americké stíhačky F-16, které má Venezuela ve výzbroji.

"Zdržují dodávky náhradních dílů pro F-16..., takže uvažujeme o letounech Suchoj," řekl Chávez ve svém pravidelném nedělním televizním pořadu.

Zástupce venezuelského ministerstva obrany ve vysílání uvedl, že Rusko navštívil a v ruském stroji se proletěl. Nespecifikoval ale, jaký model a kolik kusů si hodlá Venezuela pořídit.

Suchoj je přední ruský výrobce letadel. Spojené státy v lednu odmítly poskytnout licenci na prodej do Venezuely v případě 12 letadel, čtyř hlídkových člunů a čtyř válečných lodí vyrobených ve španělské zbrojovce EADS-CASA a obsahujících americké technologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám