Hlavní obsah

Velká šestka jedná v Londýně o Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Íránské snahy o obohacování uranu svedly v pondělí světové diplomaty do Londýna. Zástupci Británie, USA, Ruska, Číny, Francie a Německa se tady budou radit o dalším postupu v řešení problému, který Írán kvůli svému jadernému programu pro svět znamená.

Článek

Podle diplomatů už se tolik nebude mluvit o tom, zda věc předat Radě bezpečnosti OSN. O tom panuje široká shoda. Na pořad dne tak spíš přijdou konkrétní kroky, které by se měly proti Íránu přijmout.

Na jedné straně škály je návrh pokračovat v jednání, na druhé straně jsou sankce, i když všeobecný hospodářský tlak na Írán považují britští diplomaté za málo pravděpodobný a hovoří se spíše o sankcích cílených na hlavní íránské představitele.

Íránská vláda mezitím vyslala do Evropy signál, že by chtěla o řešení sporu dál vyjednávat. Prezident Mahmúd Ahmadínežád o víkendu znovu zopakoval, že Írán chce jadernou technologii výhradně pro mírové účely a že na ni má plné právo.

Svět slibům nevěří

Problém je v tom, že rodící se mezinárodní "velká koalice" Íránu moc nevěří. Současně je také těžké vyvolávat diplomatickou roztržku s jedním z největších vývozců ropy ve chvíli, kdy jsou ceny tak vysoké jako nyní.

Jasněji bude až se dveře jednací místnosti znovu otevřou. Spojené státy už daly najevo, že v dalším jednání s Íránem nevidí mnoho smyslu. Nezdá se ale, že by tentokrát byly ochotny jít proti vůli ostatních velmocí.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán trvá na právu na jadernou energii

Írán má plné právo na rozvíjení své jaderné energie a atomového programu se nemíní vzdát. Ve středu to prohlásil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Snahy...

Výběr článků

Načítám