Hlavní obsah

Velká porota obžalovala Jacksona ze zneužívání dětí

Právo, DPA, vpl
LOS ANGELES

Velká porota kalifornského okresu Santa Barbara, která vyšetřuje obvinění z obtěžování dětí vznesená proti Michaelovi Jacksonovi (45), popovou hvězdu obžalovala. S odvoláním na nejmenované zdroje to ve čtvrtek oznámily televize ABC, CNN a MSNBC, aniž uvedly další podrobnosti.

Foto: Jiří Cysař

Nová stanice

Článek

Obžaloby tzv. velké poroty bývají zpravidla tajné do té doby, než se obžalovaný dostaví před soud.

Jacksonův právník Mark Geragos na telefonické dotazy médií odmítl odpovědět na otázky, zda žaloba byla už vznesena. Na Geragose, stejně jako další členy týmu Jacksonových obhájců i prokurátory, se vztahuje zákaz poskytování informací. Ke zprávám médií se tudíž nevyjádřil ani úřad okresního prokurátora Toma Sneddona.

Jacksonova mluvčí Raymone Bainová vydala prohlášení, v němž se uvádí, že pokud byla žaloba vznesena, zpěvák během stáná stanoveného na 30. dubna zopakuje, že se cítí být nevinný.

"Pan Jackson a jeho právníci jsou si jisti, že po procesu bude Jackson plně očištěn. Michael se těší na svůj den před soudem," uvádí se v prohlášení.

Velká porota strávila poslední tři týdny výslechem svědků, včetně čtrnáctiletého chlapce, jenž tvrdí, že ho Jackson sexuálně zneužíval.

Před čtyřmi měsíci Sneddon Jacksona obžaloval v sedmi případech ze spáchání obscénních nebo chlípných činů na dětech ve věku do 14 let a ze dvou případů podání toxické látky, pravděpodobně vína. Jackson v lednu prohlásil, že je ve smyslu vznesených obvinění nevinný.

Při rozhodování o tom, zda je dostatek důkazů pro zahájení procesu, se Sneddon rozhodl předložit důkazy velké porotě, která zasedá za zavřenými dveřmi. Alternativou bylo předběžné pojednávání, jež je však veřejné.

Soudce Rodney Melville, jenž případu předsedá, uvedl, že bude rád, když soud začne do prosince. Jacksona zatkli 20. listopadu 2003, avšak krátce poté ho propustili po zaplacení kauce ve výši 3 miliónů dolarů (asi 82,5 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Jackson: Jsem nevinen!

Popový zpěvák Michael Jackson přestoupil v pátek před soudce v kalifornské Santa Marii a vyslechl obvinění ze sexuálního zneužívání nezletiletého chlapce....

Slyšení Jacksona odloženo na 2. dubna

Soud v kalifornské Santa Marii odložil v pátek na 2. dubna předběžné slyšení v případu zpěváka Michaela Jacksona, kterému hrozí za obvinění z opakovaného...

Výběr článků

Načítám