Hlavní obsah

Vedro v Evropě útočí na čtyřicetiletý rekord

Meteorologové s napětím vyhlížejí nadcházející víkend. Podle jejich odhadů by mohla vedra prolomit dosavadní evropský rekord. Teploty na Pyrenejském poloostrově se mohou přiblížit až k 50 stupňům. Jak vysvětlil meteorolog Tyler Roys z webu AccuWeather, „o víkendu mohou teploty v jihozápadním Španělsku a na jihu Portugalska vystoupat na 49 stupňů“.

Foto: Windy.com

Teploty v Evropě v pátek 3. srpna 2018 v 16 hodin.

Článek

Jestliže se předpověď potvrdí, půjde o nejvýznamnější vlnu veder za posledních 41 let. Dosavadní rekord byl zaznamenán v červenci roku 1977, kdy bylo v Aténách naměřeno 48 stupňů.

Vysoké teploty v Evropě jsou důsledkem horkého vzduchu, který se přesouvá z Afriky dále na sever. Evropská monitorovací skupina Meteoalarm už vydala tzv. červenou výstrahu – což znamená velmi nebezpečné podmínky ohrožující život – pro velkou část jižního Portugalska a španělskou provincii Badajoz.

Kvůli klimatickým změnám je podle expertů dvakrát větší pravděpodobnost delších období tropických teplot v Evropě, připomněla stanice BBC.

Podle výroční zprávy amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) o stavu globálního klimatu koncentrace hlavních skleníkových plynů v ovzduší dosáhla loni nových rekordních hodnot.

Stejně na tom byla v roce 2017 také výška hladiny světového oceánu, která se od roku 1993 zvedla o 7,7 centimetru. Rok 2017 se podle zprávy do záznamů zařadil jako třetí nejteplejší, hned za roky 2016 a 2015, přičemž rok 2014 je v měřeních na čtvrtém místě.

Globální průměr teplot zemského povrchu se loni dostal o přibližně 0,4 stupně Celsia nad průměr z let 1981 až 2010.

Nevybuchlá munice v Labi

Německo dál sužují tropické teploty a ochlazení meteorologové v následujících dnech neočekávají. Překonání letošního teplotního rekordu, který s 39,5 stupně naměřili v úterý v Bernburgu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, ale také nečekají.

Kvůli suchu je na mimořádně nízké úrovni hladina Labe. Například v Magdeburku je jen několik centimetrů nad historickým minimem z roku 1934. Postižena je tím už několik dní lodní doprava, jen s omezeními fungují například oblíbené výletní lodě v Drážďanech. Pokles hladiny Labe odhalil na řadě míst nevybuchlou munici z druhé světové války. Například v Sasku-Anhaltsku úřady hlásí nález granátů a min na pěti místech. Výbušniny nacházejí lidé také na březích Labe v Sasku. [celá zpráva]

Prahu sužují vedra. Sprchou z kropícího vozu nikdo nepohrdne Video: Novinky

Radost mohou mít z aktuálního počasí turisté, kteří se letos rozhodli strávit letní dovolenou místo u Středozemního moře na Baltu. Teplota vody u německého pobřeží mezi městem Lübeck a dánskou hranicí se podle agentury DPA pohybuje mezi 23 a 25 stupni Celsia. Pro srovnání: na francouzském Azurovém pobřeží je v současnosti teplota vody kolem 27 stupňů.

Švédsko: Nový nejvyšší bod

Jižní vrchol hory Kebnekaise již podle vědců není nejvyšším bodem Švédska. V posledních týdnech totiž v důsledku rekordně vysokých teplot panujících v arktických oblastech roztála silná vrstva ledovce, který jižní vrchol pokrývá.

Titul nejvyššího bodu Švédska tak přebírá nezaledněný severní vrchol Kebnekaise. „Nikdy jsem na jižním vrcholu neviděla tolik rozehřátého sněhu jako letos v létě,“ prohlásila Gunhild Rosqvistová, profesorka geografie na stockholmské univerzitě.

Podle ní se ledová pokrývka na jižním vrcholu Kebnekaise snížila mezi 2. a 31. červencem o čtyři metry. To znamená, že denně roztaje na tomto vrcholu kolem 14 centimetrů ledu.

Prvenství patří Údolí smrti
Nejvyšší teplota na světě: 56,7 stupně z 10. července 1913, Údolí smrti, USA
V Evropě to je 48,0 stupně z 10. července 1977, Atény
Letos naměřené: 51 stupňů, Ouargia, Alžírsko
Druhý nejvyšší údaj letos: 49 stupňů, Chino Hills, USA
Zdroj: Focus

Reklama

Výběr článků

Načítám