Hlavní obsah

Vědci nečekají u SARS tolik obětí jako u španělské chřipky

– MELBOURNE
Novinky, Helena Landovská, DPA

Epidemie syndromu akutního respiračního selhání SARS, na nějž zemřelo už nejméně 82 lidí a kolem 2300 jím onemocnělo, se zřejmě nerozšíří tak, jako začátkem 20. století španělská chřipka, která si vyžádala desítky miliónů obětí. Tvrdí to australský mikrobiolog John Mills, i když připouští, že i nyní je situace vážná.

Foto: PČR

Ilustrační fotografie

Článek

"Epidemii v roce 1918 způsobil virus, který se šířil vzduchem na velké vzdálenosti, ale při SARS musíte vdechnout částečky, které vyloučil nemocný, asi jako se přenáší rýma," vysvětluje profesor. Patří k těm, kteří předpokládají, že virus způsobující SARS se na člověka přenesl ze zvířat na jihočínském venkově.

Do epicentra SARS dorazili experti WHO

"Hledání skutečných příčin ale bude asi dlouhé," upozorňuje mluvčí skupiny expertů Světové zdravotnické organizace WHO Chris Powell, který se třemi kolegy dostal po měsíci čekání povolení vstupu do čínské provincie Kuang-tung, kde se nemoc poprvé objevila.

WHO v pátek také oficiálně upozornila, že se nedají čekat brzké výsledky výzkumu a doporučuje nadále úzkostlivou hygienu, izolaci nemocných ve zvláštních nemocnicích a karanténu pro všechny osoby, které sice žádné příznaky nemají, ale byly ve stejném prostředí s nemocnými, například v letadle.

Hongkong pátrá po několika nakažených

V Hongkongu (17 úmrtí a přes 700 nemocných) byla víc než tisíci lidí nařízena karanténa v zařízení sloužícím v létě k rekreaci. Ne všichni ale uposlechli a policie vyhlásila pátrání po 16 potenciálních nakažených. Ti riskují tresty vězení a vysoké pokuty. Hledá se i 147 obyvatel infikovaného domu, kteří odjeli neznámo kam ještě před vyhlášením karantény. Pokud v sobě původce nemoci už mají, mohou ho nekontrolovatelně šířit.

V Kanadě lidé násilně hospitalizováni

Také v kanadské provincii Ontario mají  zdravotnické služby možnost žádat soudy, aby karanténu označeným lidem nařídily. Včera se takto byli nuceni podrobit preventivním opatřením muž a žena, kteří odmítali  zůstat doma. Jeden z nich pak uposlechl, druhý byl zadržen a  umístěn do zvláštního zařízení násilím. V Kanadě je nemocných 160 lidí a sedm již zemřelo.

Rusko má první případ SARS

V Rusku se objevil první případ podezření na SARS, a to u muže, který přiletěl z Číny do Vladivostoku. Oznámila to agentura Interfax. "Až po testech bude možno říci, zda jde skutečně o SARS," prohlásila podle agentury doktorka Ludmila Grebenkova. Pasažér, který dnes přiletěl z Číny, měl příznaky zápalu plic a lékaři rozhodli, že budou zjišťovat, zda nejde o SARS, podotkla.

Testy vakcín jsou úspěšné

Na pomalost výzkumu SARS si stěžovala ředitelka amerického Střediska pro kontrolu nemocí Julie Gerberdingová v časopise The New England Journal of Medicine. Podle ní je virus zatím rychlejší. "Výsledek se zatím nedá odhadnout," varovala. Přiklání se k hypotéze, že SARS způsobuje jeden z coronavirů, protože u nemocných v USA bylo zjištěno zvýšení množství protilátek právě proti němu."Existují také už úspěšné zkoušky vakcín proti nákazám způsobeným coronavirem, i když zatím jen na zvířatech," zdůraznila.

Reklama

Související témata:

Související články

Virus SARS již zabil i svého objevitele

Epidemii smrtelného atypického zápalu plic SARS, která se nepřestává šířit z jihovýchodní Asie, podlehl v o víkendu i doktor Carlo Urbani (46), který...

Vir SARS poprvé propukl v Německu

V Německu byl potvrzen první případ koronárního viru způsobujícího nebezpečný zápal plic. Lékaři objevili u německého pacienta koronární viry, jež působí jako...

Výběr článků

Načítám