Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách zachránili tři Čechy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Horská služba ve Vysokých Tatrách zachraňovala v noci z neděle na pondělí tři 25-leté české horolezce, kteří uvízli v Krčmárovém žlebu na Gerlachu.

Foto: Jiří Smutný

Režisér Jan Antonín Pitínský

Článek

Jak Právu potvrdil náčelník horské služby Martin Kulanga záchranáři z horské služby dorazili na místo až po 23. hodině a zahájili vyprošťování nešťastníků, kteří už druhý den bloudili po Gerlachovském štítu a hledali sestupovou cestu.

"Zprávu o nich jsme dostali v neděli po sedmé hodině večer od příbuzných horolezců z České republiky, kteří dostali SMS zprávu na mobilní telefony, že potřebují pomoc. Vzhledem na pozdní hodinu už nemohl být nasazený vrtulník, proto na místo vyrazilo šest členů horské služby a čtyři dobrovolníci," uvedl Kulanga.

K českým horolezcům dorazili až po 23. hodině a museli se k nim dostat po laně. "Zjistili, že nejsou zraněni. Byli jen promočeni a vystrašeni. Záchranáři je spustili po laně dolů až na dno žlebu a šli s nimi na Slezský dům (Sliezsky dom)," uvedl náčelník horské služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám