Hlavní obsah

Ve Francii hospitalizováno osmé dítě nakažené E.coli, karbanátky nejedlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V severní Francii bylo v pátek hospitalizováno osmé dítě se známkami nakažení druhem bakterie E.coli. Na rozdíl od předchozích sedmi dětí ale sedmiletá holčička nekonzumovala karbanátky z nakaženého hovězího masa. Oznámila to v sobotu nemocnice ve městě Lille, kde se lékaři o nemocné děti starají.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Článek

Dívenka byla v pátek přivezena do nemocnice po částečném selhání funkce ledvin. Krevní zkoušky mají ukázat, zda se jedná o stejnou bakterii.

Podle posledních informací se stav prvních sedmi dětí ve věku od 18 měsíců do osmi let pomalu zlepšuje, stejně jako u dvouletého pacienta, který upadl do kómatu. Tři děti podstupují průběžně dialýzu.

V Německu už 38 mrtvých

Děti postihla infekce spojená s variantou bakterie E.coli, která v Německu nedávno přivodila krvácivý průjem víc než 3000 lidí, z nichž 38 zemřelo. Další člověk zemřel na stejnou infekci ve Švédsku.

Francouzské úřady ale zdůraznily, že případy z Lille nemají podle laboratorních analýz stejný původ, jaký měla německá epidemie. Prvních sedm hospitalizovaných dětí ve Francii jedlo zmrazené karbanátky značky Steaks Country, které prodává německý obchodní řetězec Lidl.

Francouzská společnost SEB, která zboží vyrábí, nařídila hned ve středu stažení všech podezřelých šarží. Surovina byla hlavně ze zvířat poražených v Německu, ale částečně i z masa z Belgie a Nizozemska.

Reklama

Výběr článků

Načítám