Hlavní obsah

Vatikán vyšetřuje slovenského biskupa ze sexuálního obtěžování nezletilé dívky

– Vatikán

Vatikán v úterý zahájil vyšetřování případu biskupa řeckokatolické církve na Slovensku Milana Chautura, který čelí nařčení, že v minulosti sexuálně obtěžoval nezletilou dívku. S odvoláním na slovenská média o tom informovala agentura Kathpress, podle níž kauzu posoudí Kongregace pro nauku víry, vatikánská instituce dohlížející na dodržování katolické víry a mravů.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu

Článek

Vladyku obvinila z obtěžování mezitím již dospělá žena během jejich společné schůzky v listopadu 2017. Následně se obrátila i na policii. Žena tvrdí, že ji košický biskup před 30 lety, tehdy jako šestiletou, osahával na intimních místech. Případ koncem loňského roku otevřela prokuratura v Prešově.

Košický biskup trvá na tom, že dívku pouze obyčejně políbil. „Políbit a obejmout dítě je něco normálního, lidé to běžně dělají, pokud samozřejmě nemají postranní úmysly,” uvedl.

Podle Kathpressu se jednašedesátiletý Chautur těší plné podpoře slovenské biskupské konference a svůj úřad dále vykonává bez přerušení a omezení. Za oblíbeným duchovním údajně stojí také většina věřících. Kritici však poukazují na případ kněze ve slovenské vesnici Nevidzany, který byl v roce 2015 odsouzen na tři roky vězení za sexuální zneužívání nezletilé dívky. Většina členů farnosti tehdy i po pravomocném rozsudku solidarizovala s farářem namísto s obětí.

Řeckokatolická církev patří mezi katolické církve byzantského obřadu. Při posledním sčítání lidu v roce 2011 se k ní na pětimilionovém Slovensku přihlásilo přes 206 000 lidí. Většina obyvatel země se dlouhodobě hlásí k římskokatolické církvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám