Hlavní obsah

Vatikán: virus AIDS projde kondomem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Vatikán rozjel v zemích s vysokým počtem nakažených AIDS informační kampaň, v níž tvrdí, že kondom neochrání před přenosem této smrtelné choroby. V pořadu Panorama na to podle agentury DPA upozornila britská televize BBC.

Foto: Jiří Cysař
Článek

Prezident vatikánské Biskupské rady pro rodinu, kardinál Alfonso Lopez Trujillo, v pořadu prohlásil: "Virus AIDS je zhruba 450krát menší než spermie. A spermie dokáže snadno projít texturou kondomu." Kardinál následně apeloval na ministerstva zdravotnictví, aby na krabičky kondomů umístila stejná varování, jaká jsou tištěna na balíčky cigaret.

WHO: kondom není propustný!

Světová zdravotnická organizace (WHO) je výroky Vatikánu šokována. Tato mylná prohlášení o kondomech a HIV jsou nebezpečná. Stojíme před hrozbou světové pandemie nemoci, která již zahubila přes dvacet miliónů lidí a 42 miliónů je jich nyní nakaženo, varovala WHO.

Podle organizace jsou kondomy při správném použití schopny snížit riziko nákazy HIV o 90 procent. Nebezpečí tkví v případném sklouznutí či prasknutí kondomu, rozhodně ne v jeho propustnosti, diví se pracovníci WHO tvrzení vatikánských hodnostářů.

Vatikán: vědci se mýlí

Britský list The Guardian zveřejnil výsledky výzkumu amerického Národního zdravotního institutu. Podle jeho závěrů neporušené kondomy nepropustí částice velikosti zárodků sexuálně přenosných chorob. Kardinál Trujillo však opáčil: "To se mýlí ... tohle je snadno rozpoznatelný fakt."

Vatikán dlouhodobě brojí proti používání kondomů a antikoncepčních pilulek, neboť tyto prostředky ničí jednotu sexuálního aktu s aktem plození. Církev povoluje pouze "přirozené" antikoncepční metody, jako je metoda neplodných dnů. Vatikánští hodnostáři jsou také přesvědčeni, že antikoncepce podporuje promiskuitu.

Anketa

Používáte kondom?
ano, pravidelně
29,1 %
jen při nezávazném sexu
28 %
používám jiné druhy antikoncepce
25,8 %
antikoncepci nepoužívám
17,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 182 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám