Hlavní obsah

Vatikán přiznal, že upravil zveřejněnou fotografii

– Vatikán

Vatikán ve středu přiznal, že upravil fotografii dopisu bývalého papeže Benedikta XVI. nynější hlavě katolické církve Františkovi, kterou poskytl médiím. Manipulace s fotografií zkreslila smysl způsobem, který se příčí zásadám žurnalistiky, napsala agentura AP.

Foto: Vatican Media via AP, ČTK/AP

Fotografie upravená Vatikánem. V dopise bývalého papeže Benedikta XVI. současnému papeži Františkovi byly vymazány poslední řádky.

Článek

Vatikán fotografii dopisu zveřejnil v pondělí. List citoval papežův mluvčí na obranu proti kritikům, kteří zpochybňují Františkovy filozofické a teologické postoje a poukazují na jejich neslučitelnost s pontifikátem Benedikta XVI., který stál na dodržování katolické doktríny.

V čitelné části dopisu na zveřejněné fotografii Benedikt chválí nově vydané svazky, které František věnoval teologii. Tento knižní projekt, napsal Benedikt, „ozřejmuje vnitřní návaznost obou pontifikátů, byť mají odlišný styl i temperament”.

Ve středu ovšem Vatikán přiznal, že rozmazal poslední dva řádky první strany dopisu, kde Benedikt začíná vysvětlovat, že knihy nečetl, a z teologického hlediska tedy Františka posoudit nemůže.

Vynechaný obsah dopisu (druhou stranu až na podpis zakrývá štos knih) se podle agentury AP podstatně liší od smyslu části, kterou Vatikán zveřejnil a kterou převzala média. Z té vyplývá, že Benedikt knihy četl, souhlasí s nimi a mají jeho podporu.

Většina nezávislých médií dodržuje přísné zásady, které digitální manipulaci s fotografiemi zakazují.

Reklama

Výběr článků

Načítám