Hlavní obsah

Vatikán je přeplněn poutníky, další nepřijímá

ŘÍM

V Římě je přes milión poutníků a úřady ve středu večer oznámily, že Vatikánský městský stát už není schopen další lidi přijímat. Italská policie navíc ukončila oficiální frontu věřících před bazilikou svatého Petra ve Vatikánu, kteří se chtěli rozloučit se zesnulým papežem Janem Pavlem II.. Krok vyvolal rozhořčení a slzy.

Článek

Do Říma se poutníci dostanou pouze veřejnou dopravou, osobní automobily nejsou do metropole již vpouštěny. Italské úřady doporučily nově příchozím, aby se odebrali do zóny univerzitních kolejí v Tor Vega, asi dvacet kilometrů jižně od Říma.

V Římě, kde normálně žijí tři milióny obyvatel, se podle odhadů od pátku vystřídaly již čtyři milióny poutníků. Zhruba polovina z nich v Římě zůstala. Jen z Polska mají přijet podle odhadů tamních úřadů dva milióny osob.

Varovné SMS

Dveře baziliky svatého Petra ve Vatikánu se uzavřou ve čtvrtek ve 22:00, aby mohly být provedeny přípravy na páteční papežův pohřeb. Do té doby mají šanci tělo Jana Pavla II. vystavené v bazilice spatřit jen ti, kteří ve frontě stáli již ve středu večer.

Policie rozeslala prostřednictvím italských mobilních operátorů věřícím zprávy SMS na mobilní telefony, kde jim toto opatření sdělila. Stejné oznámení se objevilo i na tabulích na italských dálnicích.

Vzhledem k nespokojenosti poutníků ale členům italské civilní ochrany trvalo asi hodinu, než se jim podařilo na konci zástupu vztyčit zábrany a frontu ukončit. Mluvčí civilní ochrany potvrdil, že zástup byl uzavřen ve středu kolem 23:00 po "postupné operaci".

Frontu stojí dál

Za zábranami se do zástupu dál řadí tisíce neposlušných příchozích. "Prosím, prosím, prosím, pusťte mne dovnitř," vzlykala jednadvacetiletá Polka Alexandra Kramarczyková před policistou blokujícím nově dorazivší od oficiální fronty. Muži zákona zamezují vstupu nově příchozím vlastními těly.

"Jsme Poláci, je to náš papež, milujeme ho. Toto je tak nespravedlivé. Jak nám to můžete udělat?... Budu čekat ve frontě, dokud mi dveře baziliky nezabouchnou před nosem," prohlásila a stejně jako dalších několik tisíc neukázněných lidí se postavila do nového zástupu tvořícího se za zátarasy.

"Budeme se snažit dál. Neodcházím. Budu postupovat s frontou celou noc," souhlasil student teologie Louis McVeigh, který do Říma přiletěl z Belfastu. Podobně jako minulou noc i v noci na dnešek zůstala bazilika od 2:00 do 5:00 uzavřena.

Američané v Itálii

"Je to hanba pro Itálii," zlobil se průvodce skupiny Antonio Fabri před kamerami televizí z celého světa. "Měli být odmítnuti již dříve. Přijeli jsme vlakem. I my jsme měli mít právo (pozn. papeže) vidět, jako Bush a ostatní," dodal Fabri s poukazem na středeční večerní návštěvu amerického prezidenta v bazilice svatého Petra.

Smuteční hosti:

  • Americký prezident George W. Bush
  • Američtí exprezidenti: Bill Clinton, George Bush st.
  • Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva
  • Český prezident Václav Klaus
  • Francouzský prezident Jacques Chirac
  • Generální sekretář OSN Kofi Annan
  • Íránský prezident Mohammad Chátamí
  • Palestinský prezident Ahmad Kurája
  • Předseda Evropské komise José Manuel Barroso
  • Tchajwanský prezident Čen Šuej-pien
  • Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Zdroj BBC

Ten se hned po příletu do Říma odebral do baziliky, kde se pomodlil. Spolu s ním do Itálie dorazil jeho otec George Bush st. a další exprezident Bill Clinton.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež zemřel

Představitelé Vatikánu v sobotu večer oznámili, že papež Jan Pavel II. zemřel. Jeho nemocemi oslabený organismus si nedokázal poradit se zánětem močových cest,...

Papežův prsten byl zlomen, Vatikán pláče

Zlomení papežského prstenu Jana Pavla II. symbolicky ukončilo jeho pozemskou pouť. Představitelé Vatikánu jej sundali z prstu Svatého otce krátce poté,...

Papež bude pohřben ve Svatopetrském chrámu

Papež Jan Pavel II. bude pohřben ve vatikánském Svatopetrském chrámu. Jeho ostatky by měly být uloženy do podzemní krypty. Uvedla to v neděli odpoledne italská...

Výběr článků

Načítám