Hlavní obsah

V žebříčku korupce je ČR na 54. místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ve většině zemích, které 1. května přistoupí k Evropské unii, bují korupce. Tvrdí to mezinárodní organizace Transparency International (TI) v zprávě zveřejněné ve čtvrtek. Dokument se sice letos nezabývá konkrétně situací v České republice, potvrzuje ale její 54. místo na světovém indexu korupce. Ten zachycuje stav ve 133 státech.

Foto: Hrad a zámek Bečov
Článek

"Politická korupce podkopává naději na prosperitu a stabilitu rozvojových zemích a poškozuje globální ekonomiku," řekl na tiskové konferenci v Londýně předseda TI Peter Eigen.

V čele světové tabulky korupce jsou jako nejčistší uvedeny Finsko, Island a Dánsko. Naopak na konci jsou Haiti, Nigérie a Bangladéš.

Organizace připravila i tabulku nejzkorumpovanějších politiků posledních 20 let. Vede ji indonéský exprezident Suharto s údajně 15 až 35 miliardami zpronevěřených dolarů. Na druhém místě je bývalý prezident Filipín Ferdinand Marcos (5-10 miliard dolarů).

Z evropských politiků se nejvýše umístil bývalý srbský prezident Slobodan Milošević s miliardou dolarů na pátém místě světové tabulky a bývalý ukrajinský premiér Pavlo Lazarenko s asi 200 milióny dolarů na osmém místě.

Pokud jde o deset nových členských zemí Unie, uvádí TI, že problémy s korupcí jsou v nich horší, než tvrdí Evropská komise v hodnotících zprávách. Problém se bude muset tedy rychle řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám