Hlavní obsah

V Uzbekistánu zabito až 700 lidí

– UZBEKISTÁN

Sporadická střelba se ozývala v noci na pondělí a ráno ve východouzbeckém Andižanu a ve městě Kara-su (Iljičevsk) na hranici s Kyrgystánem. Počet obětí násilností v této oblasti, které začaly v pátek, by tak podle neoficiálních zdrojů dosáhl zhruba 700.

Článek

Pokud se údaje o počtu obětí potvrdí, budou události ve východním Uzbekistánu podle agentury AP představovat největší státem řízený masakr od krveprolití na pekingském náměstí Tchien- an-men v roce 1989.

Šéf místní organizace pro lidská práva Saidžahon Zajnatbitdinov agenturu AP informoval, že vládní jednotky v sobotu zabily zhruba 200 demonstrantů v Pachtábádu, ležícím asi 30 kilometrů severovýchodně od Andižanu. Tato informace ovšem prozatím nebyla potvrzena z nezávislých zdrojů.

Mezi mrtvými ženy i děti

Mezi zabitými prý nechybí ani mnoho žen a dětí. Informovaly o tom včera světové agentury s tím, že odhad mrtvých je založen na zprávách od očitých svědků. Z oblasti byli totiž vypovězeni novináři, proto informace o počtu zabitých nejsou dostatečně ověřené.

Agentura AP staví své odhady na svědectví anonymní lékařky, podle které bylo v jedné z andižonských škol shromážděno na 500 mrtvých těl. Místní občané tam po celý včerejšek přicházeli pátrat po svých pohřešovaných blízkých.

Oficiální údaje o počtu obětí se však od agenturních zpráv značně liší. Uzbecký prezident Islam Karimov, který do Andižonu přiletěl hned v pátek, na sobotní tiskové konferenci hovořil o zhruba dvou desítkách mrtvých, mezi nimiž bylo nejméně devět vládních vojáků. Zároveň bez bližších podrobností řekl, že "na straně zločinců je obětí mnohem více".

Karimov: šlo o islamistický převrat

V sobotu v Andižonu na tisíc demonstrantů kritizovalo skutečnost, že při potlačování násilností vojáci stříleli do lidí. Karimov ale popřel, že by armáda dostala rozkaz ke střelbě.

Zároveň prohlásil, že nepokoje má na svědomí islamistická Strana osvobození (Hizb at-Tahrír). Toto hnutí je v Uzbekistánu zakázané s odůvodněním, že uskutečnilo několik bombových útoků. "Chtěli uskutečnit státní převrat a vybudovat muslimský boží stát," řekl prezident.

Včera byl z Andižonu hlášen relativní klid: v noci na neděli byla zaznamenána jen několikaminutová střelba, z centra zmizeli demonstranti a stáhli se i vládní vojáci. Přesto i nadále zůstaly některé části Andižonu uzavřeny, stejně tak i některé cesty do města.

Na východní hranici Uzbekistánu ale včera ráno skupiny ozbrojených mužů zastřelily několik vládních vojáků a poté pronikly na území Kyrgyzstánu. K incidentu mělo dojít v obci Tefektoš, zprávy o bojích ale nebyly oficiálně potvrzeny.

Kyrgyzstán zaplavují první uprchlíci

Napětí se o víkendu přesunulo přímo na uzbecko-kyrgyzskou hranici, kam v obavách z násilí zamířily tisíce lidí. V pohraničním městečku Iljičevsk (Kara-su), asi 50 kilometrů od Andižonu, se údajně shromáždilo na pět tisíc utečenců.

Do Kyrgyzstánu se prozatím dostalo podle CNN jen 450 zraněných. V Iljičevsku utečenci  vypálili policejní stanici a další státní budovy. Zpravodaj internetové agentury Fergana.ru z Iljičevska včera oznámil, že uzbecko-kyrgyzská hranice je v této obci otevřená, ačkoli země v pátek své hranice uzavřela. Podle místních obyvatel nebyli v uzbecké části města žádní představitelé státní moci, milice ani vojáci. Obyvatelé Uzbekistánu pokojně přecházeli hranici na kyrgyzskou stranu, pohraničníci a policisté pouze prověřovali jejich dokumenty a ptali se na cíl cesty, informovala Fergana.

Uzbečtí uprchlíci, kteří jsou již na území Kyrgyzstánu, začali včera od hostitelské strany dostávat stravu a lékařskou pomoc. Většina z nich nemá v úmyslu se vrátit domů, řekl agentuře Interfax jeden z koordinátorů útěku. "V koloně, v níž jsem jel, bylo na tisíc lidí. Museli jsme ujet 45 kilometrů k hranici. Před hranicemi na nás začali střílet uzbečtí vojáci a pohraničníci, přestože jsme na ně křičeli, že jsme pokojní občané, kteří prchají z Andižonu."

Novináři nuceni opustit město

Situace není kvůli vypovězení novinářů přehledná. Podle stanice CNN byly v oblasti odpojeny i stanice CNN, NTV a BBC. "Pokud úřady vyloučí novináře z konfliktní zóny, je nejpravděpodobnější, že chtějí něco skrýt," citovala CNN z prohlášení mezinárodní organizace Reportéři bez hranic.

Nad vývojem v Uzbekistánu vyslovil znepokojení šéf NATO Jaap de Hoop Scheffer i mluvčí Bílého domu: od obou zazněly výzvy ke zdrženlivosti. Moskva dala najevo obavy z vyhrocení situace v celém středoasijském regionu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ovšem současně řekl, že Uzbekistán je schopen se s událostmi vypořádat sám a že není třeba, aby se do vyřešení situace zapojovalo Rusko.

Ke krveprolévání došlo v Andižonu poté, co v noci na pátek skupina ozbrojenců zaútočila na místní věznici a vězně osvobodila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Nepokoje v Uzbekistánu nekončí

Nepokoje v Uzbekistánu v neděli pokračovaly. Ve východouzbeckém Iljičevsku (Kara-su) po nich zůstaly na ulicích spálená policejní auta, úřady byly vyrabovány...

Výběr článků

Načítám