Hlavní obsah

V Uzbekistánu až 500 mrtvých, prý šlo o islamistický převrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANDIŽAN

Uzbecký prezident Islam Karimov v sobotu obvinil z vyvolání pátečních nepokojů ve městě Andižan islámské extremisty. Za vším je podle něj islamistické hnutí Hizb at- Tahrír. "Oni chtějí vyvolat puč a nastolit islámský stát," řekl. O život mohlo přijít až 500 lidí, informuje agentura Reuters s odvoláním na humanitární organizace.

Článek

Podle prezidenta zahynulo 10 příslušníků bezpečnostních sil. "Mnohem více jich bylo zabito mezi kriminálníky," dodal. 

"Máme 96 zraněných a mnoho, mnoho mrtvých," řekl v sobotu lékař andižanské nemocnice agentuře Reuters. Oficiální zprávy přitom dlouho hovořily o devíti obětech.

Prezident však popřel, že by armáda dostala rozkaz pálit do davu shromážděného na náměstí a v okolních ulicích: "Vím, že chcete vědět, kdo dal rozkaz střílet do lidí. Nikdo takový rozkaz jednotkám nevydal."

Před vládní budovou v sobotu demonstranti vykřikovali "Pryč s prezidentem Karimovem, který střílel do vlastního lidu." 

Putin stojí za Karimovem

Podle Karimova plány povstání "vypracovali stejní lidé, jako v (kyrgyzském) městě Oš". "Doufali, že vypukne chaos jako v Kyrgyzstánu, který jim pomůže. Ale situace v Uzbekistánu je jiná a náš lid směřuje jinam než k bídě kyrgyzského lidu," řekl Karimov. V sousedním Kyrgyzstánu je Hizb at-Tahrír (Strana osvobození) zaregistrována jako politická formace.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil podporu uzbeckému prezidentovi Karimovovi, s nímž hovořil po telefonu. "Ruská strana podporuje v těchto těžkých minutých vedení spřáteleného Uzbekistánu," uvedlo ruské ministerstvo zahraničních věcí.

Demonstrace pokračují

Tisíce lidí se v sobotu znovu sešly v centru východouzbeckého města Andižan. Demonstrace proběhla pokojně, vládní síly na náměstí vidět nebyly. Demonstranti, z nichž mnozí měli slzy v očích, rozhořčeně odsuzovali páteční střelbu vojáků do davu, v němž byly i ženy a děti.

Podle lokální internetové agentury Fergana.ru poslední povstalci v sobotu  kolem poledne místního času opustili budovu regionální správy, kterou v pátek obsadili a pak o ni s vládními silami bojovali. Jejich příbuzní poté z budovy vynesli šest těl padlých povstalců.

Páteční demonstraci rozehnala střelba

Demonstraci vyvolat ji ve čtvrtek kontroverzní  rozsudek nad  23 obchodníky, kteří byli obviněni z členství v organizaci radiálních muslimů. Příbuzní si pro ně v noci na pátek přišli do vězení. Přitom uprchly tisíce vězňů.

Demonstranti, kteří volali po právu a spravedlnosti, v pátek zadrželi několik vojáků a obsadili sídlo starosty. Uzbečtí představitelé s nimi odmítli vyjednávat, označili je za vzbouřence a islámské extremisty. Na budovu zaútočily vládní síly.

Chudý Uzbekistán je po Kyrgyzstánu a Tádžikistánu další postsovětskou středoasijskou republikou, kde propukly nepokoje. Oblast údolí Ferghana, kde Andižan leží, má dlouhou tradici nezávislosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám