Hlavní obsah

V USA se objevily další dokumenty o týrání vězňů v Iráku

USA

Násilí páchané na vězních v Iráku se netýkalo pouze nechvalně proslulé věznice Abú Ghrajb a spočívalo především v krutém bití a v nucení k fyzickým výkonům vedoucím k naprostému vyčerpání. Jeden člověk kvůli nadměrnému vyčerpání dokonce zemřel. Vyplývá to dokumentů, které nařídil zveřejnit soud v USA.

Článek

Více než 1200 stránek spisů o týrání se dostalo na veřejnost na popud Americké unie pro ochranu občanských svobod a dalších skupin hájících lidská práva, které uplatnily právo na svobodný přístup k informacím.

Dokumenty obsahují zprávu, podle níž vynucená fyzická námaha zapříčinila smrt nejméně jednoho iráckého vězně v Mosulu na severu země. Abú Málik Kinámí v roce 2003 pravděpodobně zemřel na infarkt poté, co ho strážci nutili se rychle zvedat a zase usedat s rukama svázanýma za zády a s pytlem písku za krkem. Po smrti strážci jeho tělo uložili na několik dní do chladícího boxu a poté bez pitvy pohřbili.

Vojáci považují násilí za přirozené

Jednoho žáka střední školy dozorci při výslechu zmlátili tak, že kvůli úplně rozbité čelisti nemohl jíst a potravu přijímal jen brčkem. Při vyšetřování musel tvrdit, že si čelist rozbil, když upadl.

Kruté bití s těžkým ublížením na zdraví je podle dokumentů rozšířené u 311. pluku vojenské zpravodajské služby, který byl pověřen sbírat informace mezi povstalci a stoupenci svrženého režimu Saddáma Husajna. Příslušníci této armádní složky považují vesměs takovýto násilný způsob vymáhání informací od zajatců za přirozený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám