Hlavní obsah

V USA při popravě sledovali činnost mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RALEIGH

Ke sledování reakcí mozku při popravě smrtící injekcí byl v pátek ve Spojených státech poprvé použit přístroj, který měří jeho elektrickou aktivitu. Cílem bylo prověřit, zda že odsouzený při popravě netrpí bolestmi. Případ vyvolal rozporuplné reakce kvůli účasti lékařů.

Článek

Sledovány byly reakce jednašedesátiletého Willieho Browna, který byl ve Severní Karolíně popraven za vraždu prodavačky a loupežné přepadení z roku 1983.

Přístroj byl použit, protože okresní soudce Malcolm Howard požadoval, aby stát zaručil, že odsouzenec upadne po podání sedativ do bezvědomí dříve, než mu bude injekčně aplikován prostředek způsobující ochrnutí a zástavu srdce.

Nejistota, zda smrtící injekce nezpůsobují utrpení, vedla již k odložení poprav v některých dalších amerických státech, například na Floridě či v Kalifornii. "Krutý či neobvyklý" trest zakazuje americká ústava.

Sporná účast lékaře

Poprava v Severní Karolíně ale vyvolala etické otázky ohledně aktivního zapojení lékaře a zdravotní sestry do popravy. Oby sledovali přístroj v kontrolní místnosti sousedící s celou smrti a vyhodnocovali zobrazená data. Etický kodex americké lékařské asociace totiž nedovoluje lékařům účastnit se aktivně poprav. Dosud lékař a zdravotní sestra popravám pouze přihlíželi.

"Použití lékařských schopností a rozhodování pro účely jiné než ty vedoucí ke zlepšení zdraví a blaha jedince porušuje základní etický kodex lékařství," prohlásila Priscilla Rayová, která vede v asociaci radu pro etické a soudní záležitosti. "Žádat proto po lékařích, aby se zapojovali do poprav, znamená porušení jejich přísahy chránit život a podkopává důvěru veřejnosti v lékařskou profesi," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

USA popravily tisícího člověka

Ve Spojených státech byl v noci popraven tisící člověk od znovuzavedení trestu smrti v roce 1976. Dvojnásobný vrah Kenneth Boyd byl zabit smrtící injekcí.

V Kalifornii popravili 76letého slepce

V kalifornské věznici San Qunetin byl v úterý v 0.38 (9:38 SEČ) popraven jeden z vůbec nejstarších odsouzenců k smrti, slepý šestasedmdesátiletý Clarence...

Výběr článků

Načítám