Hlavní obsah

V USA byl zastřelen vědec zkoumající covid-19. Měl na dosah významný objev, tvrdí laboratoř

Novinky, tcs

V sobotu byl ve svém bytě v Pensylvánii zastřelen 37letý profesor čínského původu Ping Liou, který působí na Pittsburské univerzitě. Vrah, později identifikovaný jako 46letý Chao Ku, byl nalezen mrtvý ve svém autě. Podle policie spáchal po svém činu sebevraždu. Ping Liou byl na hraně významného objevu v souvislosti s onemocněním covid-19, uvedla univerzita. Vyšetřovatelé nicméně uvedli, že nic prozatím nenasvědčuje, že by vražda s jeho výzkumem souvisela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oba mrtví muži byli nalezeni v sobotu. Ping Liou ve svém bytě v pensylvánské aglomeraci Ross Township severně od Pittsburghu, jeho vrah v autě zaparkovaném nedaleko. Chao Ku profesora střelil do hlavy, krku a hrudi. Následně se vrátil do svého vozu zaparkovaného zhruba 100 metrů od bytu a namířil zbraň proti sobě. Manželka profesora Liou v tu chvíli nebyla doma.

Vyšetřovatelé tvrdí, že se vrah i oběť znali, je však předčasné vyvozovat jakékoliv závěry, protože podrobnosti o jejich vztahu ještě nejsou jasné.

Liou s doktorátem z matematické informatiky byl výzkumníkem na oddělení Výpočetní a systémové biologie Pittsburské univerzity. Šéfka oddělení, doktorka Ivet Baharová, uvedla pro deník Post-Gazette, že Liou nedávno začal pracovat na výzkumu covid-19 a jeho práce začala „vykazovat velmi zajímavé výsledky“.

Ruští lékaři, kteří kritizovali podmínky pro boj s koronavirem, vypadli z oken

Koronavirus

„Ping byl na hraně velmi zajímavých poznatků vedoucích k porozumění buněčným mechanismům odehrávajícím se během infekce SARS-Cov-2 a podstatě souvisejících komplikací na buněčné úrovni,“ uvedli ve svém prohlášení jeho kolegové z oddělení.

„V tuto chvíli nemáme nic, co by naznačovalo, že čin souvisel se zaměstnáním pana Liou či jeho výzkumem,“ uvedl jeden z vyšetřujících, detektiv Brian Kolhepp. „Budeme se snažit dokončit, co začal, abychom tím vzdali hold jeho vědecké výjimečnosti. Jeho ztrátu pocítí celá vědecká komunita,“ uvedli jeho kolegové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám