Hlavní obsah

V Turecku uhynula tisícovka kuřat

ANKARA

Zhruba tisícovka kuřat uhynula na východě Turecka blízko hranic s Íránem. Oznámila to v sobotu Anatolská tisková agentura s odvoláním na místního guvernéra Yusuf Yavascana. Příčina úhynu poblíž města Patnos v provincii Agri není dosud známa, ale testy vzorků odeslaných do laboratoří ve městě Erzurum mají odhalit, zda byla drůbež napadena ptačí chřipkou.

Článek

V Patnosu zahynulo na 1000 kuřat z chovu čítajícího 6000 kusů drůbeže. Veterináři se nedomnívají, že úhyn má na svědomí ptačí chřipka a oblast nebyla uzavřena do karantény jako okolí farmy u vesnice Kiziksa na severozápadě země, kde byl tento týden zjištěn smrtící virus H5N1.

Až 1000 kuřat uhynulo během posledních 15 dnů také poblíž města Halfeti v provincii Sanliurfa na jihovýchodě země. Místní úřady ale tvrdí, že kuřata zřejmě zemřela na otravu pesticidy. Skutečná příčina se vyšetřuje.

Evropská komise právě ve čtvrtek oznámila, že v Turecku byl zjištěn virus ptačí chřipky H5N1, který může být nebezpečný pro člověka. Podle tureckých úřadů je ale situace v zemi pod kontrolou a epidemie nehrozí. Brusel již zakázal dovoz živého ptactva a drůbežích výrobků z Turecka a rovněž zasaženého Rumunska platný běžně na půl roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám