Hlavní obsah

V Turecku se ptačí chřipkou nakazil další člověk, Evropa se bojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA/PEKING

Turecko v úterý oznámilo další případ ptačí chřipky u jednoho z osmi pacientů hospitalizovaných v centrální provincii Sivas. Zatím nebylo uvedeno, zda se pacient nakazil smrtelně nebezpečným virem H5N1. Tím se doposud Turecku nakazilo 14 lidí, z nichž dva zemřeli. Testováno na ptačí chřipku už bylo šedesát lidí. Nový případ ohlásila v úterý i Čína.

Článek

V Turecku se virus rozšířil po většině území. Nejvíce postižen je východ při íránských hranicích, z města Van je hlášeno sedm případů nákazy, přičemž dvě děti jí už podlehly. U té zatím není jasné, zda příčinou úmrtí byla také ptačí chřipka. Ze čtyř sourozenců přežil jen jediný, šestiletý chlapec se virem nenakazil a byl v pondělí z nemocnice propuštěn.  V oblasti vybíjejí ptáky, jen v neděli jich zlikvidovali 17 500.

Tři případy nákazy jsou hlášeny z tureckého hlavního města Ankary ze středu země, dva z Katsamonu a po jednom z Corumu a Samsunu na severním pobřeží Turecka.

Němci kontrolují pasažéry z Turecka

Německo v obavě z rozšíření ptačí chřipky začalo kontrolovat zavazadla pasažérů přijíždějících z Turecka a balkánských zemí, zda ilegálně nedovážejí syrové drůbeží maso a peří. Zpřísněné kontroly se týkají jak cestujících na letištích, tak osob, které do SRN přijíždějí autobusy.

Virus H5N1 vyvolal v Turecku zděšení a vážné znepokojení projevili už i jeho evropští sousedé, konkrétně Bulharsko. Infekce totiž pronikla už i mezi lidi na turecké černomořské pobřeží. "Situace je velmi zneklidňující, protože ohnisko výskytu nemoci se velmi přiblížilo našim hranicím," řekl bulharský ministr zemědělství Nihat Kabil.

Bulharská vláda si s tureckými úřady začala intenzivně vyměňovat informace o výskytu ptačí chřipky a obchodu s drůbežím masem, podobně jako to učinila i v případě dalšího souseda Rumunska, kde se infekce zatím objevila jen u ptactva. Bulharsko dosud žádný výskyt ptačí chřipky nezaznamenalo.

Osmý případ v Číně

Čína v úterý potvrdila, že osmý případ nákazy ptačí chřipkou v zemi. Má ji šestiletý chlapec v centrální provincii Chu-nan. Horečky a příznaky zápalu plic se u něj objevily 24. prosince krátce poté, co zahynula drůbež, kterou doma chovali. Podle lékařů je jeho stav stabilizovaný.

Čína od počátku loňského roku ohlásila 32 nových ohnisek nákazy u ptáků. Tři lidé nemoci v Číně podlehli.

Ptačí chřipka na Krymu se šíří

Ukrajina ohlásila nové ohnisko ptačí chřipky na Krymském poloostrově, který již byl postižen epidemií této nemoci v prosinci. Testy potvrdily, že úhyn velkého počtu domácí drůbeže koncem prosince a začátkem ledna v obci Promorski na východě Krymského poloostrova způsobila ptačí chřipka. Není však jasné, zda je na vině smrtící virus H5N1.

V úterý byla dokončena likvidace drůbeže v této obci; vybito bylo 171 500 kusů.

Nemocní Japonsku

Japonská agentura Kjódó s odvoláním na neupřesněné vládní zdroje informovala, že "mírná forma" ptačí chřipky postihla 77 osob ve dvou prefekturách poblíž Tokia, a to Saitama a Ibaraki. Ministerstvo zdravotnictví tuto zprávu ale zatím oficiálně nepotvrdilo. Podle Kjódó se u všech těchto hospitalizovaných osob projevuje přítomnost obranných látek vůči slabšímu kmeni viru H5N2.

Reklama

Související témata:

Související články

Další Turci se nakazili ptačí chřipkou

Na nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 byli pozitivně testováni tři pacienti v turecké metropoli Ankaře a dva ve městě Van na východu země, kde už tři děti...

Výběr článků

Načítám