Hlavní obsah

V Turecku může ptačí chřipka přerůst v endemii

PEKING/ISTANBUL

Rychlé šíření ptačí chřipky v Turecku, kde hospitalizovali další čtyři lidi, vyvolává velké obavy. Podle Organizace OSN pro organizace pro výživu a zemědělství FAO představuje velké nebezpečí pro sousední země. "Vir se mohl šířit navzdory přijatým opatřením," uvedl ve středu Juan Lubroth z FAO. Hrozí, že by se ptačí chřipka mohla v Turecku stát endemií, tedy že by byla v zemi trvale přítomná.

Článek

"Turecko potřebuje uplatnit centrálně řízenou akci pokrývající celou zemi postavenou na účinných místních opatřeních. O nákaze drůbeže je nutné informovat okamžitě a v místech výskytu se musí uplatnit všechna mezinárodně doporučovaná opatření včetně izolace, vakcinace a humánního vybíjení drůbeže."

Jestliže se přísně neizolují všechna známá i neznámá místa výskytu ptačí chřipky, tak bude ohroženo mnoho dalších lidí i zvířat. FAO proto upozornila sousední země Arménii, Ázerbjadžán, Gruzii, Irák, Írán a Sýrii, že nebezpečí je vysoké, a aby přijaly potřebná opatření. Německo už kontroluje lidi přijíždějící z oblasti, zda nevezou drůbeží maso nebo peří.

Rychlé šíření ptačí chřipky

Ptačí chřipka už byla zaznamenána ve 22 tureckých provinciích. Nemoc se v zemi velmi rychle rozšířila. První případ nakažených ptáků byl zjištěn v obci Kiziksa počátkem října, druhý závěrem prosince v obci Aralik, asi 100 kilometrů od Dogubejazitu, odkud pocházeli dva bratři, kteří nemoci podlehli. Během týdne se však objevila lidská nákaza u lidí v dalších několika městech včetně metropole Ankary ve středním Turecku a na severním pořeží země. V úterý se potvrdilo, že ptačí chřipkou onemocněla už patnáctá osoba v zemi, 37letá žena ze Sivasu. [celá zpráva]

Nové případy od Středozemního moře

Podezření na nákazu jsou hlášena už z jihovýchodního pobřeží země v turistických oblastech u Středozemního moře a to včetně turistického střediska Kusadasi (ptačí ostrov) v Egejském moři. Do nemocnice tu byly s příznaky infekce podle agentury Anadolu převezeny čtyři osoby.

Turecká agentura uvedla, že mezi nimi je matka a její dvouletý syn a jeden patnáctiletý chlapec. Všichni tři pocházejí z města Aydin, které je správním střediskem stejnojmenné provincie. V jedné čtvrti Kusadasi onemocněl tříletý chlapec, který si údajně hrál s nemocným kuřetem.

U lidí se nákaza ptačí chřipkou - kromě dvou bratrů, kteří zemřeli minulý týden - prokázala zatím u dalších 13 pacientů, kteří jsou hospitalizováni na klinikách v metropoli Ankaře (šest případů) a ve městech Van (pět), Samsun a Sivas (po jednom).

Představitelé Světové zdravotnické organizace WHO nicméně tvrdí, že  ptačí chřipka v Turecku "může být snadno zvládnuta", protože země "přijala adekvátní opatření". Situaci se snažil uklidnit i premiér Recep Erdogan slovy: "Situace je pod kontrolou a my ji budeme nadále monitorovat."

Navzdory vývoji v Turecku Světová zdravotnická organizace (WHO) označila jihovýchodní Asii za oblast s nejvyšším rizikem šíření nákazy smrtelného viru H5N1. Podle regionálního ředitele WHO pro západní Tichomoří Šigerua Omiho je "situace v jihovýchodní Asii mnohem vážnější než v dalších částech světa".

V Číně podlehlo viru H5N1 pět lidí

V Číně podlehlo viru H5N1 už pět lidí. Ve středu Světová zdravotnická organizace potvrdila, dva nové případy smrti lidí na ptačí chřipku v zemi. Oba nakažení nemoci podlehli v prosinci. Počet obětí nemoci ve světě se tak blíží osmdesáti. V úterý Čína oznámila, že šestiletý chlapec z provincie Chu-nan, který se ptačí chřipkou nakazil koncem minulého měsíce, je v kritickém stavu.

Vyšetřování prokázalo, že v rodině chlapce krátce před onemocněním uhynula drůbež, kterou chovali.

Nově potvrzenými oběťmi jsou desetiletá dívka z jihočínské provincie Kan-su a pětatřicetiletý muž z východočínské provincie Ťiang-si. Oba měli stejné příznaky - vysokou horečku a zápal plic. Před nimi zemřely na stejnou nemoc tři ženy, dvě z centrální provincie An-chuej a jedna ze severní provincie Liao-ning.   

V jihočínské provincii Kuej-čou uhynulo 16 000 křepelek nakažených virem H5N1. Vybito bylo dalších 42 000 kusů drůbeže. 

Reklama

Související témata:

Související články

V Turecku uhynula tisícovka kuřat

Zhruba tisícovka kuřat uhynula na východě Turecka blízko hranic s Íránem. Oznámila to v sobotu Anatolská tisková agentura s odvoláním na místního guvernéra...

Výběr článků

Načítám