Hlavní obsah

V Texasu se zřítilo letadlo z druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragicky skončila sobotní slavnostní akce pořádaná Muzeem Pacifické války v texaském Fredericksburgu. Na parkoviště se zřítil druhoválečný letoun P-51D Mustang, při nehodě zahynuli oba lidé na palubě letadla. Jak později uvedly úřady, jeden z nich byl válečný veterán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Texasu se zřítil stíhací letoun z druhé světové války, dva lidé zemřeliVideo: AP

 
Článek

Jedním z vrcholů vzpomínkové akce na druhou světovou válku byl i přelet válečného letounu Mustang. Během návratu na letiště Gillespie County Airport však došlo k nehodě. Letoun se z dosud nezjištěných příčin zřítil na parkoviště nedaleko bytového komplexu ve Fredericksburgu. Pilot i pasažér na místě zahynuli.

Foto: Profimedia.cz

Mustang P-51D (ilustrační foto)

Muzeum Pacifické války později potvrdilo, že pasažérem byl válečný veterán. Další informace o obětech nebyly oznámeny. „Vyjadřujeme nejhlubší soustrast rodinám těch, co byli na palubě,“ uvedl ředitel muzea Rorie Cartier.

Letadlo bylo při nehodě kompletně zničeno, při dopadu poškodilo i několik automobilů. V době nehody se na parkovišti naštěstí nikdo nepohyboval. Příčinu nehody zjišťují letecké úřady.

Jednomístný stíhací letoun Mustang P-51 byl poprvé vyroben společností North American Aviation v roce 1940 a americká armáda ho využívala za druhé světové války a během války v Koreji. Varianta P51-D se začala vyrábět od roku 1944, a to i ve dvoumístné verzi. Mustang sloužil v různých armádách světa dlouhá desetiletí. Jako poslední ho až v roce 1984 vyřadila Dominikánská republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám