Hlavní obsah

V Súdánu zmizelo osm pracovníků Červeného kříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

V Súdánu zmizelo osm zaměstnanců humanitární organizace. Pracovali v problematické oblasti Dárfúr a podle prvních zpráv byli pravděpodobně uneseni. Jejich pohřešování v úterý potvrdil Červený kříž. Tamní vláda poté uvedla, že akci připravily arabské milice.

Foto: Daniel Rouchal, Březina
Článek

"Nevíme, kde jsou. Je to smutné, ale byli asi uneseni," sdělil německé tiskové agentuře DPA telefonicky viceprezident súdánského Červeného kříže Adi Severino Ambrose Bara.

Doplnil, že osmička humanitárních pracovníků zmizela v sobotu, a to na jihu Darfúru při rozdělování potravinové pomoci strádajícím civilistům. "Odvezli je nějací muži. Jejich totožnost není známa. Nevíme, zda šlo o muslimské radikály," pokračoval Bara s tím, že poté o sobě pohřešovaní nepodali žádné informaci.

Arabské milice Džandžauí se snažily přerušit distribuci humanitární pomoci v regionu již během června a července. Podle pozorovatelů se mohou stát únosy dalším "přesvědčovacím" prostředkem, aby se mezinárodní pozorovatelé stáhli z oblasti.

Súdánu včera vypršelo ultimátum dané OSN na uklidnění bezpečnostní situace v Darfúru. Mezinárodní společenství nyní v kuloárech jedná o případném uvalení sankcí. Rozhodne se ve čtvrtek. Chartúm už několikrát oznámil, že se případných sankcí nebojí.

Reklama

Související články

OSN vyzvala Súdán k zásahu v Dárfúru

Rada bezpečnosti (RB) OSN vyzvala v pátek Súdán k zásahu v provincii Dárfúr. Akce má ukončit tamní humanitární krizi. RB nařídila také zbrojní embargo proti...

Výběr článků

Načítám