Hlavní obsah

V Saúdské Arábii zabili podezřelé z útoku na rafinérii

RIJÁD

Saúdskoarabské bezpečnostní síly v pondělí zabily na východě hlavního města Rijádu pět ozbrojených mužů, kteří byli podezřelí z pátečního útoku na největší světovou rafinérii v Abkajku. Zabiti byli při přestřelce, když bezpečnostní síly podnikly útok na vilu, kde se ozbrojenci opevnili.

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra generálmajor Mansúr Turki sdělil, že bezpečnostní síly podnikly současně dva útoky, při nichž pět podezřelých zahynulo a šestý byl zadržen "Všech pět bylo zabito v prudké přestřelce, ale střelba už skončila. Nyní budeme vyslýchat zadrženého," uvedl mluvčí s tím, že vilu používal gang jako centrum pro "útoky a korupci". Bylo v ní nalezeno mnoho zbraní a munice. Podle svědků trvala přestřelka dvě hodiny a slyšet bylo i mohutné výbuchy svědčící o použití granátů.

Mluvčí se domnívá, že všech šest bylo nějak zapleteno do útoku na rafinérii, ke kterému se přihlásila al-Kajdá. V pátek se dva sebevražední útočníci se pokusili vjet v automobilech s výbušninami do vnitřní části přísně střeženého objektu, ochranka ale na ně zahájila palbu a nejméně jedno vozidlo explodovalo před branami komplexu. Kromě útočníků byli zabiti i dva strážní. Rafinérie nebyla poškozena.

Podle ministerstva vnitra dva sebevražední útočníci byli na seznamu patnácti nejhledanějších teroristů v Saúdské Arábii. Al-Kajdá v prohlášení uvedla, že akce byla součástí kampaně, která má vyhnat nevěřící z poloostrova.

Terčem teroristů v Saúdské Arábii dosud byly administrativní budovy západních společností nebo rezidence jejich zaměstnanců. Od roku 2003 při nich zahynulo 144 cizinců a saúdskoarabských civilistů i policistů. Na straně teroristů je 120 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám