Hlavní obsah

V Rusku evakuováni další čeští horolezci

Novinky, DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JEKATĚRINBUG/DUŠANBE/PRAHA

V pohoří Pamír zahynul český horolezec. Devět jeho kolegů odsud odvezl v úterý vrtulník. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Stav jiného zraněného Čecha uvízlého s kolegy na sopce Ključevskaja na Kamčatce je vážný. Přátelé o něj pečují, sdělil Právu telefonicky vicekonzul Ivo Slavíček z generálního konzulátu ČR v Jekatěrinburgu (někdejší Sverdlovsk).

Foto: Dana Ehlová

Památník odhalili - Hana Ježková (starostka Sedloňova), Helmut Dohnálek (3. náměstek hejtmana) a Miroslav Vlasák (Euroregion Glacensis)

Článek

Český horolezec zahynul v Pamíru již minulý týden, upřesnil Kolář. Jeho kolegové byli podle něj nuceni kvůli nepříznivému počasí strávit v základním vysokohorském táboře několik dní.

"Čekali na zlepšení počasí," dodal mluvčí. Na místo záchranné akce podle Koláře přicestoval český konzulární úředník z uzbeckého Taškentu, který s místními úřady musel dohodnout a koordinovat evakuaci. Věk ani jména horolezců zatím ministerstvo zahraničí nezná a podrobnosti bude schopno sdělit pravděpodobně ve středu. Tělo mrtvého bude sneseno, až se umoudří počasí.

Zraněný na Kamčatce musí přespat

Na sopce Ključevskaja na Kamčatce zatím několik Čechů na záchranáře stále čeká. Podle informací Slavíčka se nepodařilo během dne horolezce s těžkým poraněním hlavy dopravit do bezpečí, neboť vrtulník se záchranáři nemohl pro nízkou oblačnost vzlétnout nad 4750 metrů vysokou sopkou. Na Kamčatce je navíc o jedenáct hodin více než v ČR, takže v horách nyní přichází noc. Se zraněným zůstávají ve výšce 4,3 tisíce metrů, kde se nehoda stala, i jeho přátelé.

Čtveřice alpinistů vyrazila samostatně

"Šlo o čtyři osoby, které se vydaly společně s naší čtrnáctičlennou skupinou do základního tábora. Tam se ale odtrhly a za pěkného počasí se samy vydaly nahoru," řekl Martin Kráčalík z cestovní kanceláře Turistika a hory. Jednoho ze skupiny, údajně 43letého muže, při výstupu udeřil padající kámen a způsobil mu vážné zranění hlavy.

"Zraněného nyní ošetřuje lékař z naší skupiny, který mu poskytl první pomoc. Podle zpráv z uplynulých hodin byl jeho stav vážný," řekl dále zástupce CK. "Nemám zprávy, zda žije, protože spojení nahoru není," dodal.

Nahoře je lehce pod nulou

Kráčalík také potvrdil, že čtveřice stoupala nahoru bez místního průvodce. "Je to celkem jednoduchá hora, ale musí být pěkné počasí," upřesnil Kráčalík s tím, že v nížině je nyní 25 stupňů, zatímco nahoře lehce pod nulou.

:. Družicový snímek západní části pohoří Sredinnyj Chrebet na ruském poloostrově Kamčatka.

Průvodce skupiny CK Turistika a Hory seběhl dolů do města a zorganizoval záchrannou akci. Vzhledem k silné mlze však nemohl zatím vzlétnout záchranný vrtulník. Nyní se zahajuje nová záchranná akce, řekl Kráčalík a na dokreslení situace dodal, že dole je 25 stupňů, zatímco nahoře lehce pod nulou.

Druhý pokus o záchranu až zítra

Slavíček upřesnil, že hned ráno po rozednění - tj. dnes kolem 21. až 22. hodiny našeho času - má vrtulník k záchraně zraněného vzlétnout znovu. Pro případ, že by se jeho letecká doprava do údolí nezdařila, je připravena skupina místních horolezců, která by jej snesla dolů sama.

V okresní nemocnici města Ključi, kam má být zraněný dopraven, je již vše připraveno pro naléhavou operaci, sdělila mluvčí nemocnice.

Český konzulát je připraven pomoci

Údaje o počtu lidí ve skupině nelze zatím potvrdit, řekl Slavíček, který je odkázán na informace civilní obrany a místní hlavní správy ministerstva pro mimořádné situace. Rovněž mu zatím není známo, zda skupina skutečně vyrazila k výstupu na sopku bez místního průvodce, respektive vysokohorského vůdce, jak to uváděly některé zprávy tiskových agentur. Vicekonzul upřesnil, že pro případ, že by byla žádoucí přítomnost pracovníka českého konzulátu na místě, je připraven některý z pracovníku tam odcestovat.

Pomoc zavolali satelitním telefonem

Horolezci vystoupali do výšky 4300 metrů nad mořem, kde jednoho z nich zranil padající kámen na hlavě, informovala ruská agentura Itar-Tass.

Podle AFP záchranáři kritizovali postoj českých horolezců, kteří si odmítli najmout místního průvodce pro výstup na vulkán vysoký 4750 metrů. Ključevskaja je činná sopka, z jejíhož hrdla často létají kameny a stoupají plyny. Řídké nejsou ani otřesy půdy. Zástupce jedné české cestovní kanceláře pořádající výpravy podobného typu však namítá, že výstup na sopku není nijak složitý.

Reklama

Výběr článků

Načítám