Hlavní obsah

V roce 2030 bude každý desátý obyvatel Slovenska Rom

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V roce 2030 bude žít na Slovensku odhadem 550 až 630 tisíc Romů, čili každý desátý obyvatel Slovenské republiky bude Rom. Vyplývá to z analýzy prognostika a demografa Slovenské akademie věd Branislava Šprochy.

Za 15 let bude každý desátý obyvatel Slovenska RomVideo: TV Markíza

 
Článek

Podle odhadů žilo v roce 1980 na Slovensku 200 tisíc Romů. Letos jejich počet dosáhne 420 až 440 tisíc a v roce 2030 již zmíněných 550 až 630 tisíc. Romové žijí především na východním Slovensku a na jihu středního Slovenska. Nižší podíl Romů žije na západě země a v severní části středního Slovenska.

Šprocha vydal v těchto dnech knížku, která poskytuje obraz o současném stavu romské populace na Slovensku z hlediska reprodukce. Dotýká se rovněž otázek vzdělání, ekonomické aktivity a zdravotního stavu romské populace.

Autor konstatoval, že intenzita plodnosti romských žen je ve všech věkových kategoriích mnohem vyšší, než u ostatní populace Slovenské republiky. Romky mají první dítě a vzápětí další většinou mnohem dříve, než ostatní populace a to ve věku 15 až 20 let. Přitom značná část dětí se rodí mimo manželství.

Romové se dožívají méně let 

V romské komunitě je však mnohem vyšší výskyt samovolných potratů a v segregovaných osadách je poměrně vysoká úmrtnost kojenců. Souvisí to především s nevyhovujícími hygienickými podmínkami života.

„Současně s vysokou plodností má romská populace také vyšší kojeneckou úmrtnost a dospělí Romové umírají v mladším věku, než běžná populace,“ uvedl Šprocha.

Střední délka života romských mužů je o šest až sedm let kratší, u žen dokonce až o osm až devět let, než u většinového obyvatelstva. Romští muži se v průměru dožívají 64 let a ženy 69 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám