Hlavní obsah

V Rakousku už plánují otvírání zahrádek a návrat dětí ke sportu

Rakouská vláda se přes dál stoupající počet lidí nakažených koronavirem v pondělí dohodla se zemskými hejtmany na plánu uvolňování restrikcí přijatých proti šíření infekce. Pokud se výrazně nezhorší situace, mohly by být od Velikonoc otevřené zahrádky restaurací a už od poloviny března by byly opět povolené mládežnické a školní sportovní aktivity, informoval podle agentury APA kancléř Sebastian Kurz.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Až v dubnu má opět ožít kultura a rovněž turistika. Teprve v příštím měsíci lze také počítat s otevřením „vnitřní gastronomie”, to všechno ovšem za předpokladu, že nedojde k žádnému masivnímu nárůstu počtu nově potvrzených případů nákazy koronavirem.

S rychlejším uvolňováním se počítá ve druhé nejmenší spolkové zemi, po Vídni, Vorarlbersku, které má nejnižší výskyt infekce. Jak na večerní tiskové konferenci oznámil kancléř, tady budou možné „jasné kroky” v kultuře, sportu a gastronomii už od poloviny března.

Vláda zakázala hromadné závodní stravování, firmy budou muset testovat

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober nicméně upozornil, že chce přes naznačené uvolňování pracovat na dalším snižování koronavirových čísel. Mimo jiné bude v infekcí zvláště postižených regionech platit při výjezdu povinnost podstoupit test, jak je tomu nyní už v Tyrolsku. V nadcházejících dnech se o tom má jednat v Korutanech a Salcbursku.

Při postupném uvolňování restrikcí má důležitou roli hrát i další testování. Každý týden bude aktuálně testována přibližně čtvrtina obyvatel Rakouska. Naděje také vláda vkládá do výrazného zvýšení počtu oočkovaných lidí v březnu a dubnu.

Rakousko a Slovinsko nabídli Česku pomoc s péčí o pacienty

Koronavirus

Podle pondělních údajů se za uplynulých 24 hodin v Rakousku potvrdilo dalších 1409 případů infekce koronavirem. Od začátku pandemie se v zemi s 8,9 milionu obyvatel při téměř 15 milionech provedených testů potvrdilo 457 260 případů nákazy. Nyní aktivních případů je registrováno 28 419. Úmrtí osob nakažených koronavirem rakouské úřady celkem evidují 8439.

Reklama

Výběr článků

Načítám