Hlavní obsah

V polských volbách zvítězila pravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

V polských parlamentních volbách podle prvních odhadů vyhrála pravicová strana Právo a spravedlnost s 28,2 procenty hlasů. Druhá skončila pravicová Občanská platforma s 26,3 procenty hlasů. Pravice tak podle očekávání deklasovala dosud vládnoucí levici, SLD získala11 procent hlasů.

Článek

O vítězství strany Právo a spravedlnost hovoří jak průzkumy soukromé televize TVN, tak veřejnoprávní Polské televize. Do čísel byly zahrnuty i průzkumy deníku Rzeczpospolita a agentur PBS a TSN. Dvouprocentní rozdíl mezi oběma stranami je však menší než tříprocentní statistická chyba odhadu, takže její vítězství nemusí být jisté.

V předvolebních průzkumech dlouho vedla Občanská platforma, ale v posledním týdnu ji dostihla právě strana Právo a spravedlnost. SLD si polepšila, předvolební průzkumy jí dávaly jen 8 procent hlasů, přičemž jí zpočátku hrozilo, že se do Sejmu nedostane vůbec.

Obě strany spolu chtějí sestavit budoucí vládu, zřejmě ale nezískají v Sejmu dvě třetiny křesel, což by jim umožnilo prosadit změn ústavy.

Pětiprocentní práh nutný pro vstup do dolní komory překročily podle průzkumů také populistická Sebeobrana s 10 procenty, nacionalistická Liga polských rodin s necelými 10 procenty a Polská lidová strana s necelými šesti procenty.

Voleb se účastnilo 37,5 procenta Poláků, což je nečekaně málo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám