Hlavní obsah

V New Yorku řádí blizard, letiště jsou zavřená

– NEW YORK

Do New Yorku o víkendu vtrhl první letošní blizard. Sněhová bouře trvající několik hodin zasypala město na některých místech až půl metrem sněhu. Zavřena byla všechna tři mezinárodní letiště, protože viditelnost byla téměř nulová.

Článek

Kdy bude na letištích JFK, LaGuardia a Newark obnoven provoz, se zatím neví. Zrušeny byly přes dva tisíce letů. Letiště ve Philadephii zůstalo oetvřené, letadla ale měla až dvouhodinové zpoždění. Podobné to bylo ve Washingtonu.

Bouři meteorologové označují za druhou nejsilnější v dosavadní historii. Historicky nejsilnější blizard zasáhl New York v roce 1888. Ten letošní způsobil v New Yorku podstatné snížení dopravního provozu v ulicích, ale městská hromadná doprava zůstává podle informací radnice v běžném rozsahu.

Starosta Michael Bloomberg vybídl majitele domů, aby do čtyř hodin po skončení bouře uklidili chodníky před svými domy. "Takový je zákon," připomněl. Vyzval obyvatele i turisty, aby zůstali doma a raději nevycházeli ven.

Peníze za úklid chodníků

Městská správa odvolala své zaměstnance z dovolených a nabídla všem, kteří si chtějí přivydělat, že mohou pomáhat při odklízení sněhu z veřejných komunikací. Za hodinu práce s lopatami se platí deset dolarů.

Bloomberg vyzval Newyorčany, aby ke svým cestám po městě využili hromadnou dopravu a nevystavovali se nebezpečí dopravních nehod. Obyvatele města také požádal o sousedskou pomoc a o to, aby zkontrolovali nemocné a staré lidi ve svém okolí.

Na následující dny meteorologové hlásí už jasné nebe a slunečno. Dosavadní počasí bylo v této části USA zatím nezvykle mírné. Na přelomu ledna a února ještě chodili Newyorčané jen ve svetrech a těšili se z teplot vysoko nad deseti stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám