Hlavní obsah

Důvěra ve vládu Merkelové prudce stoupla

V Německu za poslední měsíc, kdy země bojuje s koronavirem, prudce stoupla důvěra ve vládu vedenou kancléřkou Angelou Merkelovou. S prací kabinetu je podle průzkumu pro veřejnoprávní televizi ARD spokojeno 63 procent občanů, začátkem března jich bylo jen 35 procent. Výrazně nahoru šla také obliba Merkelové i dalších vládních politiků.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Se způsobem, jakým německá vláda epidemii zvládá, je spokojeno nebo velmi spokojeno 72 procent dotázaných, méně spokojeno či zcela nespokojeno 27 procent. To se projevuje i na rostoucí spokojenosti s celkovou prací kabinetu, z čehož těží také jednotliví politici.

Obliba Merkelové, která je v Německu řadou lidí vnímána jako dobrá krizová manažerka, stoupla o 11 procentních bodů na 64 procent. Na druhém místě je za ní ministr financí Olaf Scholz (63 procent), který si polepšil dokonce o 17 procentních bodů. Třetí je ministr zdravotnictví Jens Spahn (60 procent), jehož obliba vzrostla o devět procentních bodů.

Německo má už přes tisíc obětí koronaviru, nepostiženější je sousední Bavorsko

Koronavirus

Pokud jde o stranické preference, tak ze současné situace profituje především konzervativní unie CDU/CSU, kterou by nyní volilo 34 procent dotázaných. To je o sedm procentních bodů více než před měsícem. Uskupení by navíc zaznamenalo vyšší zisk než při posledních parlamentních volbách v roce 2017.

Současná situace naopak nesvědčí pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD), která ztratila dva procentní body a má podporu deseti procent obyvatel, což je nejméně od srpna 2017.

Němci rozjeli metodu skupinového testování na koronavirus

Koronavirus

Velmi velkou nebo velkou obavu z nákazy koronavirem má nyní 51 procent Němců, 35 procent dává najevo menší obavu a 14 procent malou. Vysokou důvěru ve zdravotnictví a lékaře má 77 procent Němců. Téměř všichni – 93 procent – souhlasí s opatřeními omezujícími kontakty lidí, na nichž se shodla Merkelová s premiéry spolkových zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám