Hlavní obsah

V Německu budou v září předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý prezident Horst Köhler ve čtvrtek vyhlásil na 18. září předčasné parlamentní volby. Po týdnech váhání tak nakonec vyšel vstříc úsilí sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera a rozpustil dolní komoru parlamentu, Spolkový sněm. Zástupci politické scény to uvítali.

Článek

"Naše země stojí před velkými úkoly, naše budoucnost a budoucnost našich dětí je ve hře. Milióny lidí nemají práci ... V této vážné situaci potřebuje naše země vládu, jež může své cíle prosazovat vytrvale a usilovně ... a má podporu spolehlivé a akceschopné většiny ve Spolkovém sněmu," vysvětlil Köhler v televizním vystoupení, proč se rozhodl Spolkový sněm rozpustit.

Vypsání nových voleb podporuje i veřejnost. Podle televize ARD si 78 procent lidí myslí, že prezidentův krok je správný. Řádné volby se měly konat až o rok později, na podzim 2006.

Doposud tedy uspěl plán kancléře Gerharda Schrödera, který 1. července úmyslně prohrál poslanecké hlasování o důvěře vládě a odstartoval tak ústavní proceduru vedoucí k předčasným volbám. [celá zpráva]

"Velmi vítám toto suverénní rozhodnutí," reagoval dnes na vypsání voleb kancléř, který se předčasně vrátil z dovolené u své rodiny v Hannoveru.

Kampaň už začala

Poukázal na to, že většina voličů si nové volby přeje. "Na podzim se dostanou ke slovu a řeknou, kam chtějí, aby naše společnost směřovala," podotkl Schröder, jehož projev už se nesl v duchu předvolební kampaně: "Ve volbách v září budu kandidovat a dělám to s vědomím, že reformy, jež jsem zahájil, ať už ve zdravotnictví, v oblasti důchodů nebo v oblasti pracovního trhu jsou správné a nutné."

Podobně vystoupila jeho soupeřka, kancléřská kandidátka křesťanské opozice a šéfka CDU Angela Merkelová: "Obracím se na občany a vyzývám je, abychom využili tyto volby k novému začátku. Německo má velké šance, které nechává ležet ladem," apelovala kandidátka opozičního bloku CDU/CSU, který je favoritem voleb a v průzkumech veřejného mínění získává okolo 42 procent hlasů.

Kancléř prosazuje volby i přesto, že jeho SPD získává v průzkumech okolo 27 procent hlasů a nemá moc nadějí na úspěch.

Regionální porážka

Schröder, který se pro předčasné hlasování rozhodl po květnové regionální volební porážce SPD v lidnatém Severním Porýní-Vestfálsku, nechce další rok bojovat proti klesající podpoře veřejnosti nespokojené s reformami vlády. A ani s vlastní stranou znepokojenou pádem preferencí. Dává přednost rychlému zjištění, jakou podporu vláda skutečně má.

Cestu k novým volbám ještě může překazit ústavní soud. Vykonstruovaná vládní krize je totiž z hlediska ústavnosti sporná a nejméně dva poslanci si chtějí stěžovat u ústavního soudu.

"Myslím, že (prohrané) hlasování o důvěře nebylo poctivé," vysvětlila to dnes v televizi ARD Jelena Hoffmannová (SPD).

Dospějí-li ústavní soudci k názoru, že prezident jednal protiústavně, může to znamenat konec Köhlerovy politické kariéry staré něco přes rok. Kancléři by to přineslo tři nové možnosti. Mohl by zůstat v úřadě do řádných voleb příští rok, mohl by odstoupit a volby by se pak konaly po neúspěšné volbě nového kancléře v parlamentu, nebo by mohl žádost o důvěru zopakovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám