Hlavní obsah

V Mexiku dopadli kanibala. V jeho domě našli pozůstatky devíti ženských těl

Mexická policie zadržela minulou sobotu 72letého Andrése Mendozu. Stalo se tak poté, co se ztratila jeho 34letá přítelkyně Reyna González Amadorová. Zohavené tělo ženy pak bylo nalezeno v Mendozově domě spolu s pozůstatky dalších osmi žen. Mendoza měl ženy mučit, nahrávat si jejich vraždy a rovněž pojídat části jejich těl. Počet jeho obětí může být ještě vyšší.

Foto: Edomex

Andrés Mendoza krátce po dopadení

Článek

Mendoza byl zadržen v Atizapán de Zaragoza na předměstí Mexico City.

Matka dvou dětí Reyna González Amadorová byla pohřešována od pátku 14. května. Naposledy ji příbuzní viděli, když se vydala za svým přítelem s úmyslem oznámit mu rozchod. I proto se policisté vydali hned následujícího dne právě do domu Andrése Mendozy.

V domě objevili vyšetřovatelé tělo Amadorové rozřezané na kusy a uschované v pytlech. Mexická média uvádějí, že Mendoza ženu zavraždil nožem a posléze jí mačetou usekat končetiny. Části těl pak nacpal do pytle, který policisté nalezli během zátahu na stole.

Záhy policisté zjistili, že v Mendozově případě nepůjde „jen“ o brutální vraždu z vášně. Muž měl u sebe doklady dalších dvou žen. Policistům došlo, že nejspíš odhalili sériového vraha a na místo povolali speciální tým, který objevil v jedné z místností pohřbené pozůstatky dalších osmi žen. Mendoza si rovněž ponechal jejich osobní věci jako šaty, boty či šperky.

Podle mexické televize Imagen Televisión se Mendoza přiznal, že části žen pojídal. Ostatní média informují, že si Mendoza ze svých obětí rovněž vytvářel trofeje tak, že jim stahoval kůži z obličejů. Mendoza si vraždy údajně natáčel, policie nalezla dvacet videokazet, na kterých mají být nahrávky jeho obětí.

Femicida je v Mexiku obrovským problémem

Dvaasedmdesátiletý muž je zatím oficiálně obviněn pouze z vraždy své přítelkyně. Vražd ale může mít na kontě více než devět. Kromě ostatků totiž policisté nalezli notes se seznamem 29 jmen. Podle mexického nejvyššího státního zastupitelství Mendoza vraždil v uplynulých dvaceti letech.

Zatím jsou známá jen jména dvou jeho dalších obětí, jejichž doklady se našly v Mendozově domě. Jsou jimi 32letá Rubicela Castillová, pohřešovaná od července 2019, a 38letá Flor Vizcainová, pohřešovaná od října 2016.

Jasný není Mendozův motiv, ani zda k vraždám docházelo pouze v jeho domě ve čtvrti Lomas de San Miguel. Podle jedné z verzí měl Mendoza slabost pro mladé ženy a těžce snášel jejich odmítání. Podle sousedů žil ve svém domě více než 40 let sám a návštěvy dovnitř nepouštěl.

Z ilegálního chirurga se vyklubal kanibal

Zahraniční

V souvislosti s Mendozovým případem mexická média rovněž připomínají, jakým problémem je pro současné Mexiko femicida – tedy vražda ženy spáchaná pouze proto, že je někdo žena. I když mexický federální trestní zákoník od roku 2012 femicidu speciálně upravuje, násilí na ženách v této středoamerické zemi rapidně roste.

V roce 2020 bylo v Mexiku průměrně zavražděno 18 žen denně. Ze všech vražd žen je zhruba čtvrtina považována za femicidu. Jde však jen o případy, kdy úřady femicidu oficiálně potvrdily, skutečný podíl bude zřejmě ještě vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám